www.lokalmagasinet.no NYHETER Lø. 19. sep. 2020
Meny

UVHENGIG NETTAVIS I DET NÆRE SIDEN DESEMBER 2002

Epost-adressen vår er: post@lokalmagasinet.com

Denne publisereren skal avløses av en ny og moderne.
TO NYE positive coronaprøver i Vestby

Fra 16. til 17. september økte tallet på positive coronaprøver registrert i Vestby fra 40 til 42. Dette melder kommunen på sine hjemmesier.

Tallet hadde da ligget stabilt på 40 gjennom 12 dager med testing av nye prøver. Og Vestby var en av få kommuner i regionen som ikke fikk økt smittetall.

Per 17. september er 3106 personer testet i Vestby, 51 flere en dagen før. Det var altså blant disse 51 at de to siste positive prøvesvarene kom. 
[18.09.2020]
Historielaget 40 år: STILLER UT AVISTEKSTER FRA VESTBY AVIS I 1980Utsnitt fra en av plakatene med Vestby Avis-tekster som skal stilles ut.

(Av Svein-H. Strand) Med 1980 som stiftelsesår, kan Vestby Historielag i år markere 40 års-jubileum for en relativt liten, men driftig forening som har satt varige spor etter seg. Som seg hør og bør når historiefortelling på ulike måter er formålet med det løpende arbeid.

28. september realiseres den kreative ideen om å lage en utstilling av plakater med utvalgte tekster fra gamle Vestby Avis. Tekstene fra den ukentlige nærvisa er selvfølgelig hentet fra avisas 1980-årgang,
[16.09.2020] Les mer
Lokal coronateststasjon åpen hver dag

Mandag åpnet Vestby kommune en coronateststasjon i Risilveien 65, på parkeringslassen ved siden av Vestbyhallen. Den er i første omgang bemannet med personale som er omdisponert fra andre enheter i kommunen, mens nyansatte får opplæring.

Tilbudet skal være åpent hver eneste dag, fra kl. 08:30 til 15:00. Men det er fortsatt slik at de som trenger legetilsyn, og de som både de har behov for legetilsyn og i tillegg skal testes, de skal til koronalegevakten.

Med denne teststasjonen oppfyller kommunen myndighetenes krav om å ha kapasitet til å teste 5 prosent av befolkningen hver uke.

Kostnaden ved å drive teststasjonen er om lag 7,5 millioner på årsbasis, går det fram av en orientering på hjemmesiden.

Den regionale coronalegevakten er fortsatt lokalisert ved Peer Gynt helsehus i Moss. Den lokale teststasjonen er altså ment for dem som mistenker at de er blitt smittet, eller som har symptomer på smitte uten at de trenger legetilsyn, blir det undertreket.

[15.09.2020]
VIL IGJEN "GLASSE INN" GARNTØRKASamtidsdans under garntørka på "Skjæret", et arrangement i Sånafestivalen 2014. LM-foto: Sturla Strand

(Publisert 11.09.20) Igjen har det gamle ønsket om å "glasse inn" garntørka innerst i Sonskilen kommet til politisk behandling og er blitt et hett samtaleemne blant sonnger og hyttefolk. Garntørka fra 1950-tallet er et nasjonalt kulturminne.

Plan- og miljøutvalget vedtok i februar 2015 mot to stemmer, og imot rådmannens innstilling, å si ja til søknaden fra grunneier Sonskilen Båthavn AS, om å få legge glass rundt "Gælja" på Kolåsskjæret. Dette var andre gang utvalget behandlet saken, da som klage på utvalgets avslag i 2014.

Kulturutvalget i Akershus fylkeskommune hadde i forveien uttalt seg negativt til søknaden. Men, overraskende for mange, så avgorde Fylkesmannen klagen basert på begrunnelsen i utvalgets nye vedtak. Sonskilen Båthavn AS la senere planen "i skuffen". 

– Det ville ha vært en fordel om garntørka kunne settes i stand som et virkelig kulturminne, slik at man kunne demonstrere hvordan man tidligere tørket og reparerte fiskegarn. At Follo Museum kan applaudere en slik løsning, er merkelig. Men det viser vel hvor svakt kulturminnevernet i distriktet er, uttalte styret i Soon og Omens Vel til saken allerede i 2012.

Og Laksa Velforening av 1982 gikk i en ny klage til kommunen, i mars 2015, tungt imot innglassing eller ombygging av garntørka for bruk til bl.a. selskapelige arrangementer.

Gantørka er det siste synlige beviset på det gamle kystfiskermiljøet, som var virksomt i Son helt frem til for noen få år siden. Laksa Velforening mener derfor det er ekstra nødvendig å ta vare på garntørka slik den fremstår i dag.

Daværende styreleder Bente Heuch understreket: – Vi har tidligere uttalt oss uten de erfaringer som er gjort de siste årene ved eierens bruk/disponering av garntørka. Heuch lister opp en lang rekke argumenter som spenner bredt, fra det miljømessige til negative følger for kulturminnet som sådant.

[11.09.2020] Les mer
Halvparten av de kontoransatte i Vestby kommune jobber hjemmefraLM Arkivfoto: Vestby rådhus

På grunn av oppblomstring av smitte i nabokommuner, er det gjennomført delvis pålegg om hjemmekontor for kommuneansatte i Vestby. Rundt halvparten av de ansatte i kontorstillinger jobber hjemmefra, og det roteres inn og ut annen hver uke, blir det opplyst på hjemmesiden.

Så langt er tjenester til innbyggere ikke blitt direkte berørt. Rådhuset er ikke stengt for besøkende, og alle tjenester fortsetter på den måten de ble drevet før sommeren.
[10.09.2020] Les mer
15 ÅR I DAG SIDEN SON FIKK SITT APOTEKTre ansatte kan titulere seg apoteker ved jubileet. F.v. Inge Valle Tangen, Lisa Hassel og Are Egeland. Hassel er apoteker ved Apoteket i Son. Egeland og Valle Tangen er farmasøyter der, i tillegg til at de er eiere i aksjeselskapet. Egeland er også produksjonssjef ved Son Apoteklab. (LM-foto: Sturla Strand)

(Av Svein-H. Strand) Året var 2005 og måneden august da Are Egeland, ung farmasøyt og apoteker, var klar til å åpne dørene for Hollenderstadens første apotek. Men ikke alt var på plass før etter månedsskiftet.

Og den 8. september kunne Egeland og hans medarbeidere ønske spente soninger velkommen inn. Ikke til en filial av en eller annen kjede, men et selvstendig og lokalt basert apotek.

Alene navnevalget, Apoteket i Son, signaliserte et sterkt lokalt fokus. På sett og vis var det bare utropstegnet som manglet.

Og dét i Huitfeldtgården. Der det nå endelig, etter det LM erfarer, kan dokumenteres at utkastet til Grunnloven faktisk ble skrevet!

Det lå historie i lufta igjen, uten sammenlikning for øvrig, naturligvis. 
[08.09.2020] Les mer
SOMMERLIG REKORDSALG AV POLVARER


LM Arkivfoto, fra åpningen av Vinmonopolet Son i mai 2016.

(Reporter Svein-H Strand) Vinmonopolet solgte i sommermånedene juni, juli og august til sammen 65.793 liter over disk i butikken i Son. Det er hele 27.795 liter, eller 73 prosent, mer enn i samme periode i fjor.

Salget av svakvin økte med 74 prosent, altså nesten identisk med den prosentvise øking i totalen for Vinmonopolet Son.

Vi snakker da om 58.238 liter svakvin, mot 33.515 i fjor sommer. I en kategori 2-butikk som Son er.

Dette opplyser Halvor Bing Lorentzen til Lokalmagasinet.no. Han er direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Vinmonopolet.
[07.09.2020] Les mer
Nå 40 positive og 2492 negative prøvesvarFREDAG. (Senest oppdatert 11:32) Corona-nytt: Vestby har per 3. september registrert totalt 2492 negative og 40 positive prøvesvar, melder kommunen på sine hjemmesider.

Tallet på posiitve prøvesvar har nå vært uendret siden 24. august, da det kom inn tre nye.

Alle som selv mistenker at de er smittet av Covid-19 kan bestille tid for å teste seg uten legevurdering i forkant. Test og analyse er gratis.

Koronalegevakten kan kontaktes på telefon 404 04 919.


– Før du tar kontakt, les gjennom testkriterier fra Folkehelseinstituttet (FHI), understrekes det.

NETTBASERT BESTILLINGSSKJEMA

De som har milde symptomer, har vært utsatt for smitte som nærkontakt eller har vært på utenlandsreise, kan benytte nettbasert skjema for å bestille testtid, Det er da ikke nødvendig å ringe.

– Vent på SMS, lyder oppfordringen til disse. Svar kommer på SMS i løpet av 48 timer.
[04.09.2020]
52 hyllemeter med dokumenter fra gamle Vestby kommune og Son og Hølen kommunerlll.foto: Pixabay

TORSDAG. Vestby kommune opprettet i 2008 en ordning med kommunalt arkivdepot. Dermed ble deler av arkivene gjort tilgjengelig for publikum. Med den siste utvidelsen utgjør depotet rundt 52 hyllemeter, melder kommunen på sin hjemmeside.

Perioden som er gjort tilgjengelig nå går fram til 01.01.1964, da Son kommune gikk inn i Vestby kommune.

Arkiver rommer dermed dokumenter fra de tidligere kommunene Son og Hølen (sammenslått med Vestby i 1943), samt for gamle Vestby kommune.
[03.09.2020] Les mer
Filmintervju med Sons siste gjenlevende fisker, Ole Johan JohansenLM arkivfoto av fiskeskøyta "Soningen": Svein-H. Strand

TIRSDAG. (Oppdatert senest 18:40) På Son kystkultursenter i morgen onsdag kl. 19 viser Jørn Svendsen, Vestby Historielag, sitt filmintervju med Ole Johan Johansen. Ole Johan skapte sammen med sin tvillingbror Arne sin egen arbeidsplass og ble fisker på egen skøyte, "Soningen".
 
Ole Johan er en av de tre sønnene til Johan Johansen, ”Johan på brygga”, som drev fiskemottak i en menneskealder. Han er nå siste gjenlevende yrkesfisker fra Son.
[01.09.2020] Les mer
1-10 av 2028 Neste >>
Ruters Reiseplanlegger

ER TOGET I RUTE, DA?JORD TIL PLEN OG HAGE LEVERES HJEM TIL DEG.

Tlf. 48 28 61 31


Spennende historisk bokslipp:

LM Nyhetsdesk er betjent kl. 11–21. HELGEVAKT lørdager og søndager kl. 13–18. Mobil vakttelefon 97938621. Utenom de oppgitte vakttider dag for dag, kan redaksjonen kontaktes på fasttelefon 64957348 hvis det haster. LMs nyhetstjeneste på Facebook og Twitter oppdateres normalt også før og etter de oppgitte vakttider. ANSV. REDAKTØR: Svein-Harald Strand.

Lokalmagasinet.no (LM) blir løpende lagret i Nasjonalbiblioteket. Redigeres i henhold til Redaktørplakaten og Norsk Presseforbunds Vær Varsom-plakat.

(26.05.20) DA ER VI PÅ NETT IGJEN, etter to uker uten tilgang til redigerings-enheten. En svært beklagelig "nedetid", og med mange årsaker. Vi skriver nedetid i anførsel fordi LM som sådan har vært på nett hele tiden, men uten oppdateringer. Dette har jo sukret den sure pillen litt. Red.Sjekkliste: POLITISK KLIMAARBEID
 
Lokalmagasinet.no (LM) er en uavhengig nettavis som redigeres på Redaktør-plakaten og Vær Varsom-plakatens grunn.
Nyheter fra tid med tekniske feil

 VÆRSTASJON MOSS

UV-VARSEL

 Nasjonal nyhetspakke

LOKALMATNYTT.NO
Norske aviser og magasiner

Reuters UPI AFP

 LAVPULS – vindu og veiviser:

Gamle bilder fra Son |

Nettradio.nrk.no | Sveriges Radio P4 Göteborg |

| Blåskjellvarsel |

ØST POLITIDISTRIKT

Lov om helligdager og helligdagsfred

Naboloven | Straffelovens § 350 | Politivedtekter

 Forskrift om alkoholomsetningen
Sjekk deg i gjeldsregisteret


 

Dagny Halds skulptur ønsker alle sjøfarende velkommen til den gamle hollenderstaden Son.

LM-foto: Sturla Strand ©

Eksterne maritime ressurser:

* Havgapet.com

* Kongelig Norsk Båtforb.

* Batliv.no

* Seilas.no

* Klassisk Treseiler Klubb

* Seilmagasinet.no

* Fullriggeren "Sørlandet":

* Havseilerklubben

* Maritimstart.no  

* Foren. for fartøyvern      

* Risør Trebåtbyggeri

* Forbundet Kysten

* Oslofjorden Båteierunion

* Isegran, Senter for maritim kultur

* Kystverket

* Fiskeridirektoratet

LM er basert i Son, men har hele Vestby kommune som dekningsområde gjennom kommunalreportasjen.

Telefon 64957348

Mobil 979 38 621

post@lokalmagasinet.com

Postboks 160, 1556 Son

DOMENET www.lokalmagasinet.no eies av Strand Prinfo. Org.nr. NO 946123048.

ANSVARLIG REDAKTØR og daglig leder Strand Prinfo: Svein-Harald Strand.

OPPHAVSRETT: Innholdet på våre sider er beskyttet av Lov om opphavsrett til åndsverk. Utenom privat bruk, kan det ikke kopieres herfra eller mangfoldiggjøres på annen måte – bilder eller tekst uten tillatelse fra rettighetshaver.
 

 

 

 

 


 

 

LagreLagreLagreLagreLagreLagre
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland