Kolås, Kolåstjernet og naturkvaliteter

Kolåstjernet foreviget av fotograf  Sturla Strand høsten 2009. (Originalfil til et opptak som senere ble motiv til en plakat.)

Av Svein Kjølberg, Vestby Avis 29. januar 1987

(Republisert i LM 02.03.21) (Oppdatert 01.07.23 med tillegg/fagrapport fra 2008)

Kolåstjernet og området rundt er verneverdig og bør sikres som spesial-friluftsområde, mener et enstemmig kulturstyre. Politikerne viser blant annet til at tjernet har en kulturhistorisk verdi – ikke minst fordi det foregikk isproduksjon for eksport der i forrige århundre.

Det er en vordende hestehandel mellom Randi og Gunnar Sørbye og en nabo til Sonskilen småbåthavn som er bakgrunnen for at saken kom opp i kulturstyret. Sørbye vil gjerne overdra ei tomt ved tjernets sør-vest ende til havne-naboen, mot at Sørbye får overta naboens tomt ved havna.

Bygningsrådet  har allerede bedt Sørbye se seg om etter en annen erstatningstomt til naboen.

Nå har altså kulturstyret fulgt opp. Der ber politikerne om at tomta ved tjernet ikke blir fradelt. Samtidig oppfordrer de bygningsrådet til å lage en plan der tjernet og området rundt blir sikret som spesialområde.

“DAMJORDET”

I dag er det vann i tjernet året rundt, men slik var det ikke for 100 år siden. Da var tjernet et jorde på sommertid. Sammen med området på nordsida ble det brukt til lindyrking. Om høsten ble tjernet demmet opp, slik at det kunne skjæres ut isblokker om vinteren. Isblokkene ble solgt til utlandet – og fraktet med store seilskip fra Son. Tjernet het da “ Damjordet,” skriver Eli Nordlie i en hovedoppgave om edelløvskogen i Vestby.

ISPRODUKSJON

Isproduksjon i kunstige dammer var vanlig i Oslofjord-området på denne tida – fordi det fantes så få innsjøer hvor det kunne brytes ut isblokker. Når vannet ble tappet ut av tjernet, ble dessuten jorda automatisk gjødslet for sommeren.

Ifølge lokalhistorieboka “Bilder fra Son” kjøpte Son Iscompagni gården Kålås og “Damjordet” i 1884. Innehaveren av selskapet var Christian Tofte. Han fikk gleden av å drive geskjeften i iseksportens storhetstid. Det meste av isen ble eksportert til London, fortelles det.

GIKK KONKURS

Selskapet hadde ingen interesse av selve gårdsbruket, og solgte dette allerede i 1886. Fire år senere ble også selskapet solgt – til skipsreder Alex Krogh. Han gikk konkurs i 1912. Da ble tjernet oppkjøpt av Son  kommune – som seinere brukte det til drikkevannskilde. Linproduksjon fortsatte en tid – men det er uvisst hvor lenge.

Området rundt tjernet “grodde til” etter siste krig.

 

Tilrettelagt for Lokalmagasinet.no av Are Strand, november 2020

 

LES OGSÅ: OM EIENDOMMEN KOLÅS

(Publisert 01.07.23) I forbindelse med ordningen “frivillig vern” er et område øst for det eksisterende Kolås naturreservat i Vestby kommune, Akershus, (i 2008, red. anm.) undersøkt for naturkvaliteter. I likhet med eksisterende reservat er området i øst tidligere sterkt påvirket av tidligere tiders utnyttelse i jordbrukssammenheng og trolig også av isskjæringsaktiviteten på Kolåstjernet. Deler av området kan ha vært oppdyrket og deler har vært beitemark med spredt tresetting av eik.

LES HELE RAPPORTEN HER:

http://lager.biofokus.no/sis-rapport/Frivilligvern2008_Kolaas.pdf

Visits: 2182