www.lokalmagasinet.no Vestby og kommunereformen Sø. 27. sep. 2020
Meny

VESTBY og kommunereformen

"Det er lite tillitsvekkende å ikke involvere innbyggerne, og å slenge rundt seg med flåsete bemerkninger som ikke har rot i virkeligheten."

Publisert 29.09.16 (Leserbrev) Nå har Fylkesmannen i Oslo og Akershus gjort sin vurdering om hva de vil anbefale Stortinget å gjøre med kommunene. Ordføreren i Vestby var ikke overbegeistret, han uttalte til Moss Avis like etter presentasjonen 28.09 2016:

► – Og vi er store nok i forhold til regjeringens definisjon på hva som er bærekraftige kommuner, sier Ludvigsen og legger til at det er satt en grense på 15.000 innbyggere, og at bare Vestby er på god vei til å bli 20.000. Vi har også en rapport som slår fast at Vestby er den i Follo som vil klare seg best av Follo-kommunene.

Men det er ikke bare størrelsen det kommer an på, herr ordfører! Flere områder skulle vurderes, og innbyggerne skulle involveres. Det var ikke gjort, og det som var sendt til Fylkesmannen var kort sagt noe tynne greier.

Anbefalingen fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus var: Utred samarbeid med Follo eller Moss! Skikkelig ekkel var Fylkesmannen.

Dagen etter, 29.09.2016, kom jammen Fylkesmannen i Østfold med samme uttalelse, Vestby bør vurdere tilhørighet til Moss. Ekkel type, den Fylkesmannen også...

Ordfører Tom Anders Ludvigsen kunne i samme intervju fortelle at han skulle ikke utrede noe som helst verken til Moss eller Follo.

Han skulle derimot, sitat: "Det vi gjør nå er å sørge for at våre folk på Stortinget skjønner at disse anbefalingene ikke holder."

Og det var jo en interessant uttalelse og kanskje bortkastet energi, for Ap har satt noen ekle damer på dette temaet.

I VG (søndag 25. september på side 34) er det et innlegg forfattet av Arbeiderpartiets talsmann for kommunale saker, stortingsrepresentant Helga Pedersen. Hun tror ikke på Sanners metode. Hun skriver:

"Vi (Ap) har oppfordret kommunene til å ta nabopraten. Lokalt må man se på om grensene er til hinder for å gi et godt tjenestetilbud til innbyggerne eller legge til rette for næringsutvikling. Ap styrer flest kommuner der det blir sammenslåing."

Videre i innlegget skriver Helga Pedersen: "Hvis man lokalt i samråd med innbyggerne finner ut at grensene ikke bør endres nå, så er det en avgjørelse vi respekterer."

Her er vi rett inni et av kjerneområdene som skulle utredes av kommunen, og som Fylkesmannen i Oslo og Akershus var inne på i sin presentasjon: Interkommunalt samarbeid. Ap sentralt har flere damer som har uttalt seg om dette, og det står på Aps hjemmeside:

► "Arbeiderpartiet har startet en debatt om kommunestruktur fram mot neste valg. Vi mener det er behov for endringer i kommunestrukturen, men at sammenslåinger som hovedregel skal være frivillig og premieres økonomisk. Men vi åpner også for tvangssammenslåing. Det tror jeg er helt nødvendig", skriver stortingsrepresentant Irene Johansen.

Så alle kommunepolitikere, vær voksne og følg anbefalingene som er gitt! Fristen er utvidet ut året, den jobben som skulle være ferdig 1. juli 2016.

Vær litt samarbeidsvillig! Stemningen i Follo til å innlemme Vestby var kort sagt høflige smil og skuldertrekninger, og Moss sin sympatiske ordfører uttalte: Velkommen skal dere være, men først skal Moss og Rygge "møblere sine stuer".

Det er lite tillitsvekkende å ikke involvere innbyggerne, og å slenge rundt seg med flåsete bemerkninger som ikke har rot i virkeligheten. Tiden har endret seg ,og det stilles krav til dere politikere. Dere er innbyggernes ombudsmenn, og dere skal være ydmyke for den rollen. Dere er ikke politikere bare i kraft av egne posisjoner og egne interesser!

M. SKJERSTAD

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland