www.lokalmagasinet.no SOONSPILLET 2011 To. 29. okt. 2020
Meny

Det historiske Soonspillet


Bilde tatt "backstage" under generalprøven på Soonspillet 2011 tirsdag 26. juli.

LM-foto: Svein-H. StrandFra oppsetningen av Soonspillet i 1991. Dette var før digitalkameraenes tid og før LMs tid. Men vår fotograf Sturla Strand var der med sitt kamera.

Publisert 8. juli 2011 Soonspillet dekker et bredt spekter av tidsepoker og hendelser i Sons historie. Spillet spenner fra 1000-tallets Sona Kaupang og historien om brutale vikingslag i ytre Oslofjord til riddertid, kloster- og kristningstid. Så følger et piratangrep på Son sentrum og Thornegården fra 1640-tallet, før vi går videre til hollendertiden, Sons økonomske storhetstid, med massiv utskipning av trelast.

LES OGSÅ – Et unikt, felles løft

♦ Utgangspunktet er 1920-tallets Son, en liten fisker- og badeby, med få innbyggere, mange sommergjester og besøk av kjente kunstnere som Kjær, Wildenvey, Ludvig Karsten og andre. De fikk stor oppmerksomhet når de ranglet med sin lokale venn, den eksentriske maleren Carl Dørnberger. Ukens begivenhet var ankomsten av ’pappabåten’ Oscarsborg – når fedre og ektefeller kom fra Oslo for å tilbringe helgen med sin familie.

En gruppe barn og ungdommer bringer oss gjennom historien med sin nysgjerrighet og sine spørsmål i lek og alvor, ispedd en liten kjærlighetshistorie. (Fortsettes under illustrasjonen.)Havet ga og havet tok. Her Son-kunstneren Arne "Tassulv" Samuelsens symboltunge illustrasjon til det historiske Soonspillet og Soonfestivalen i årene 1991 og 1992.

Vi deltar i raid der lokalt politi overrasker smuglere i aktivitet, vi er med på skipsbygging og sjøsettinger ved lokale verft, pompøse taler, sjøsettingsfiaskoer og tragiske skipsforlis med sjøfolk som aldri kom hjem til sine kjære, som i "Reqviem for hvite seil" som forteller historien om skutene fra Son, Hvitsten, Hølen og Vestby som forliste eller forsvant. Og vi er med på anløpet av pestskip – og føler angsten spre seg.

Spillet avsluttes med den gripende "Sangen om barken Vidfarne", der en mor forteller sin lille sønn om faren og båten fra Son som forsvant i Svartehavet.

Kilde: www.soonspillet.no


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland