www.lokalmagasinet.no Son-utvikling – et historisk epos Lø. 5. des. 2020
Meny

Son-utvikling – et historisk epos

Pubisert 23.07.15. Korrigert for feil om Osvold 27.07.15 (Leserbrev, del 1.) Man hører mye om nødvendigheten av fortetning i Son, men lite om de negative virkningene: ♦ Mørkere gater på grunn av høye nybygg. ♦ Gjenbygging av åpne rom. ♦ Konflikt mellom beboere og aktiviteter som musikk, lekeplasser og servering når mennesker bor tett i et område som også er tilrettelagt for offentlig rekreasjon.

TIL DEL 2, publisert 29. august.

Litt av Atlantic-gården med "Coop-blokka" i bakgrunnen. LM-arkivfoto, 2010, SveIn-H. Strand

Det hele startet i 1984 med Harald Osvold, Oslo; eiendomsinvestor med hytte på Skutebaugen i Son. Den første i rekken av investorer som skulle tape penger på det som omfatter dagens Son nord og Atlantic-gården.

Kort tid etter kjøpet brant den gamle enorme sagbruksbygningen en fin septemberkveld med et lett drag fra øst.

Brannvesenet sto parat, men lot bygningen brenne rolig ned.

Erstatningen var større enn kjøpesummen for hele eiendommen, og Atlantic-gården så dagens lys. Med sin kvasiarkitektur og leiligheter representerte den noe nytt og brudd med småhusbebyggelsen.

Dessverre innhentet finanskrisen to år senere Osvold og hans imperium. Osvold fikk den tvilsomme æren av å være den første som tapte penger på eiendomsutvikling i Son.

Eiendommen ble solgt til en Hølen-basert investor, som splittet i en Kiwi- og en Atlantic-del. Han ble dermed nummer to som ikke tjente penger på investeringen i Son, og solgte til Ola Risbråthe som startet Kiwi-forretningen.

Osvold vurderte også å kjøpe kommunens aldershjem Kaja Hansens Minne. Lokale investorer med Jørn Risbråthe i spissen fikk imidlertid tilslaget foran Osvold og gjorde bygget om til leiligheter.

Finanskrisen innhentet imidlertid prosjektet, som endte med tap, det tredje på eiendomsinvestering i Son.

I fortsettelsen av Son havn nord startet Ola Risbråthe planleggingen av Solsiden son.no. Etter et ni-årlig svangerskap endte det opp med en lokal Aker Brygge-variant, underjordisk garasje med heis direkte til leiligheter med havutsikt – og ny, høyst påkrevet Kiwi-butikk.

Men forhåndssalget sviktet, byggelånsbanken og Skanska trakk seg, og ved årsskiftet 2013-2014 så det ut til at mange års planlegging var forgjeves.

Historieløse, og uten å kjenne den økonomiske forbannelsen som rammet tidligere Son-prosjekter, kom solide Betongbygg AS på banen.

Behovet for å holde arbeidsstokken intakt i en slakk periode sammen med betongbygget gjorde etter hvert Betongbygg til en perfekt partner for Risbråthe m.fl.

Prosjektet ble forenklet:

- Kiwi-en flyttet ut til Coops Mega-bygg
- Garasjen ble løftet over jorden
- Det ble funnet plass til flere bygg
- En kostbar (ulovlig?) utbyggingsavtale med kommunen ble satt på vent på ubestemt tid, dvs til neste gang vegvesenet fornyer Kolåsveien.

Det eneste som ikke ble forandret var prisene.

POLITISKE PROSESSER
Ved valget i 1999 fikk Ap makten med Tom Anders Ludvigsen som ordfører. Samtidig fikk Coop Øst ny direktør fra Coops syltetøyfabrikk på Røra i Trøndelag. Han bosatte seg i Løkkeveien i Son.

Tiden var inne for neste ulykkelige trekk for Son, for Coop og for Vestby kommunekasse. Coop, med sin langvarige historie med vandalisering av norske tettsteder med stygge utilpassede butikkbygg, så et columbi egg på Son havn nord: Butikk og boliger som ved salg skulle betale regningen. Slik gikk det som kjent ikke.

Coop-direktøren og ordfører Ludvigsen var en perfect match: Begge "brautende" og lite tilbøyelig til å ta imot impulser fra andre berørte.

Coop gjorde kardinalfeil nr. 1. De glemte kundene. Butikken sto ferdig, og stillingen som Mega-sjef var avertert før Coop spurte kundene om de ville handle. Resultatet var så dårlig at Coop Øst droppet Mega-en og trakk seg ut av Son. Tapet var så stort at de ikke lenger kunne betale regningene sine, NKL overtok gjelden og Coop Øst gikk inn i Coop Oslo. Sterkt medvirkende var at Rune Gjelsten hadde en klausul med Coop om å bli dekket inn ved tap.

I kjent stil sikret daværende Ap-ordfører Tom Anders Ludvigsen, gjennom sterke grep, flertall i plan- og miljøutvalget. Velgerne straffet ham for ikke å bli hørt ved å kaste ham og Ap ved valget i 2007.

I neste del tar jeg for meg saksbehandlingen i kommunen.

HANS CHR. AAKRE


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland