Windjammer-prosjektet kan få ny vind i seilene
Publisert 05.08.13. Endret og utvidet senest kl. 14:20. (Reporter Svein-H. Strand) Planene om å bygge "Windjammer", et skoleskip for funksjonshemmede, med base i Son, kan få ny vind i seilene etter å ha ligget nede i fem-seks år. Det forteller pensjonert skipskaptein og tidligere innehaver av Soon Sjøskole, Asbjørn Espenak, til Lokalmagasinet.no. Han er den som i sin tid tok iniativet til de ambisiøse planene. Av ulike grunner ble det gradvis vindstille for arbeidet med å få finansiert ei skute i "Christian Radich-klassen", etter mønster av to skoleskip i England.
♦ Byggingen av skuta hadde da et grovt kostnadsoverslag på 150-200 millioner kroner.
♦ Man oppnådde relativt tidlig å få innvilget rundt én million kroner fra et rehabiliteringsfond. Dette satte fart i prosjekt- og informasjonsarbeidet.
Foreningskontoret i Son, betjent av en sekretær tre dager i uka, ble likevel nedlagt i 2007 etter tre års drift ved hjelp av midler fra rehabiliteringsfondet.
♦ Som første nyhetsmedium kunne Lokalmagasinet.no den 1. august 2007 vise skissetegningene (t.v.) som Rolls Royce-selskapet hadde laget av det planlagte seilskipet. Tegningene hadde da blitt presentert på et seminar som Foreningen Windjammer holdt på Cato-Senteret.
På årsmøtet i 2005 ble Asbjørn Espenak avløst som styreleder av en annen soning, Sverre Bergenholt fra Søndre Brevik, en erfaren ressursperson i arbeid for funksjonshemmede her i landet.
♦ Prosjektet ble sjøsatt organisatorisk allerede i 2000, med Foreningen Windjammer som plattform. Foreningen fikk etter hvert hjemmeside på internett, og et medlemsblad ble utgitt fire ganger i året.
Foreningen som sådan er ikke nedlagt, men er for tiden en hvilende organisasjon der Sverre Bergenholt fortsatt står som leder, understreker Asbjørn Espenak.
♦ Personer som kan tenke seg å støtte en videreføring av prosjektarbeidet aktivt eller passivt kan kontakte Espenak på telefon 69 18 58 50 eller mobil 922 54 880.
♦ LM arbeider med å få på plass mer om hvordan en oppfrisking av prosjektet er tenkt.
Fikk 360.000 Extra-kroner i 2003
 Publisert 06.08.13. (Reporter Svein-H. Strand) Foreningen Windjammer fikk i 2003 tildelt 360.000 kroner fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering. Mye av disse pengene ble brukt til å drive foreningens kontor i Son gjennom tre år. Gårsdagens nyhet i Lokalmagasinet.no om at det forsøkes å blåse liv i Windjammer-prosjektet har vakt mye interesse.
♦ Det planlagte skoleskipet – for funksjonshemmede unge og andre som har et behov – skal etter den opprinnelige planen bli "minst like stort" som skoleskipet SS "Christian Radich". Eller "litt over 200 fot", ifølge tegningen som ble utarbeidet av Rolls-Royce og presentert av skipsingeniør Tormod Hegvik.
♦ Anslått byggetid for det planlagte skoleskipet "Windjammer" på litt over 200 fot, var seks til åtte år.
♦ Som fortalt i går, så lød det grove kostnadsoverslaget i 2007 på mellom 150 og 200 millioner kroner. Etter dagens pengeverdi kan det være snakk om at skuta vil koste opptil drøye 230 millioner kroner, i beste fall snaue 180 millioner.
Det ble blant annet arbeidet for å skaffe nordiske midler til prosjektet. EU-midler ble også ansett som en mulighet.
♦ Man kom altså godt i gang: Foreningen Windjammer fikk i november 2003 tildelt 360.000 kroner fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering. ExtraStiftelsen finansierer rundt 800 helseprosjekter til enhver tid. Stiftelsens midler kom blant annet fra Extra-spillet, driftet av Norsk Tipping.
I juni i år ble spillet relansert, og det betyr mer penger til helseprosjekter i hele landet. Her kan det igjen åpne seg muligheter for Windjammer-prosjektet.
Else Vivike betjente Foreningen Windjammers kontor i Son fra 2004 til 2005. LM arkivfoto: Sturla Strand
Mye av Extra-midlene i 2003 ble brukt til å drive foreningens kontor i Sagaveien i Son på deltid gjennom tre år.
♦ Jon E. Angvik overtok i 2005 som foreningens sekretær etter Else Vivike, og står fortsatt som sekretær i den hvilende organisasjonen. Som fortalt i går er det Sverre Bergenholdt som står som leder.
♦ Angvik overtok samtidig også Vivikes plass som bestyrer av kontoret i Son. Kontoret i Sagaveien 12 ble nedlagt ca to år senere, da interessen rundt prosjektet hadde begynt å dabbe av og det gjaldt å ta vare på de midlene man hadde innestående i foreningen.
Angvik overtok også oppgaven som redaktør for informasjonsbladet Foreningen Windjammer, som kom ut fire ganger i året, og nettstedet www.foreningen-windjammer.no som nå ligger nede.
|