www.lokalmagasinet.no NYHETER | Viktig Britannia-dokumentar On. 2. des. 2020
Meny

Viktig "Britannia"-dokumentar

Mars 2012. Utenfor småhus (og Klubben under bygging) sør i Son forberedes slepet av "Britannia" over til Isle of Wight. FOTO: Reidar Johansen

Publisert 23.07.14. Oppdatert 09:32. Passende nok i kjølvannet av Europe Week 2014 med sine klassiske seilbåter, sendte NRK 1 tirsdag kveld Ann Coates' dokumentar som har vært under arbeid siden 2005, etter hvert med statlig produksjonstilskudd: "Drømmen om Britannia". Om sin bror Sigurd Coates' 12 år lange engasjement og kamp for å få bygget og sjøsatt en trokopi av den britiske kongeyachten S/Y "Britannia" of Cowes.

LES OGSÅ: Saken vi har skrevet mest om gjennom 11 år.

♦ Son var påtenkt som norsk hjemmehavn for charterturer, tilknyttet et påtenkt seilsenter i Sonskilen. Men regattaseiling, for å ta opp den stolte arven etter originalen, lå også i konseptet.

Den angivelig "2/3 dels ferdige" båten kom til Son 4. august 2009 etter en ti dagers tur for motor fra Arkhangelsk i Nord-Russland.

Alle de mange som fulgte med vet hvordan det endte: En drøm gikk både i oppfyllelse og sprakk, med store personlige kostnader for Sigurd Coates både finansielt, arbeidsmessig og privat.

Men så fikk han omsider kjøpere til ei skute i begynnende forfall i Sonskilen. Salgssum: Fortsatt ukjent etter dokumentaren.

En viktig og verdifull film dette, først og fremst på grunn av opptakene fra verftet i Arkhangelsk og regissørens, naturlig nok, gode kildetilgang.

Søster og bror-foten som dokumentaren står på, har likevel sin store begrensning med tanke på en mest mulig objektiv innretning. Et klart, for ikke å si det beste, eksempel på dette finnes i avslutningen, der bl.a. namsmannens arrest i båten på grunn av et stort pengekrav fra en ungdomsvenn ikke nevnes.
 
Og siden anledningen byr seg: LM følger fortsatt det som – talende nok – ikke bare er blitt en ferdiggjøring, men langt på vei en ren ombygging av den angivelige trokopien, først og fremst under dekk. Alt under ledelse av de beste ressurspersoner som finnes på bl.a. design.

Det skjer på originalens hjemmehavn Cowes, Isle of Wight, dit skuta ble slept fra Son i mars 2012.

Arbeidene skal være ferdig i løpet av 2014, og det samles fortsatt inn penger for å få fullfinansiert millionkostnadene både til dette og til et nødvendig fond for å sikre en stabil drift på ideell basis. Tanken er at seilturer med "Britannia" bl.a. skal være et tilbud til krigsskadede og funksjonshemmede.

SVEIN-H. STRAND

LES OGSÅ: Saken vi har skrevet mest om gjennom 11 år.

 

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland