www.lokalmagasinet.no NYHETER | Utsolgt på Dørnberger Lø. 5. des. 2020
Meny

Utsolgt på Dørnberger


Vanskelig å gjengi godt som vanlig reportasjefoto, men her er det tidligere ukjente Dørnberger-maleriet som gikk for 42 000 kroner på jubileumsutstillingen. En stor versjon av dette og andre bilder kommer på Herison.no når vi har dekket utstillingen litt mer reportasjemessig her i LM.

Publisert 11.08.14. På siste dag av jubileumsutstillingen i går kunne Galleri Soon konstatere at det hadde vært kjøpere til absolutt alt av Carl Dørnberger-arbeider. Fra blyantskisser til det oppsiktsvekkende lerretsmaleriet som de nye eierne av Dørnberger-huset har funnet.

Maleriet, som i katalogen har navnet "Soon 1903", og som er gjort ferdig i 1921, gikk for 42 000 kroner, noe som kan vise seg å være et aldri så lite røverkjøp. LM har tidligere skrevet at maleriet har et anslag av Munch i sin dysterhet, noe vi holder fast ved etter å ha sett det in natura.

De utstilte arbeidene, til sammen 43 objekter, var svært dominert av tusj- og blyanttegninger.

Den store mengden var typisk etterlatenheter med klar attraksjonsverdi, men av ujevn kvalitet, priset fra 2400 til drøye 4000 kroner. Billigste objekt: En usignert bordklokke-kropp i tre til 1200 kroner.

Et av de rørende kjærlighetsbrevene fra foratterinnen Ragnhild Jølsen, tidligere gjengitt i Bjørn Linnestads bok om maleren, var naturlig nok ikke til salgs, men ser ut til å bli snadder for Nasjonalmuseet. Det samme gjelder et brev fra vennen Edvard Munch.

Alt i alt en prisverdig og interessant markering av 150 års-jubileet. Artige gjenstander, et par strålende fotografier av kunstneren og en kvinnemodell som poserer naken i atelieret, må også nevnes.

♦ Men de av oss som opplevde jubileumsutstillingen i Menighetshuset for 25 år siden, vil nok mene at utstillingen i Galleri Soon ville fått et kjempeløft dersom vi også hadde fått se noen av de ypperlige Dørnberger-malerier som er i privat eie.

SVEIN-H. STRAND

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland