www.lokalmagasinet.no NYHETER | Stig Eyde "flyr høyt" i Ungarn Fr. 4. des. 2020
Meny

Stig Eyde "FLYR HØYT" som etablerer i Ungarn

(07.04.19) (Reporter Svein-H. Strand) I ungarske medier er Stig Eyde, velkjent lokalpolitiker i Vestby, et aktuelt navn i egenskap av etablerer. En gård for dyrking av vindruer etablerte han for flere år siden. Lei av dårlig kvalitet på utstyr han brukte i egen virksomhet hjemme på Berg gård, fikk han laget et forbedret jordsikteverk: En jordforbedrings-maskin som først ble produsert i Irland, siden 2016 bare i Ungarn. Og nå får han sannelig startet en ungarsk flyskole, av alle ting.

► Prosjektet Flight Academy in Hungary ble presentert på en pressekonferanse 22. februar Der var den ungarske utenriksministeren, Peter Szijarto til stede.

– Nei du, jeg skal ikke utdanne meg til flyver, ler Eyde (73) når LM ber om en kommentar.

– Flyver har jeg faktisk vært en gang i tiden. Men jeg har nå, etter to års arbeid, lykkes i å komme fram til en enighet om å etablere en flyskole i Ungarn, bekrefter han.

(LM Arkivfoto)

– Vi skal utdanne 300 piloter i året. Så dette er en stor sak, ja!

I slutten av april vil utenriksminister Szijarto på Ungarsk TV kunngjøre den offisielle etableringen. Og Stig Eyde skal holde en tale om flyskolen han står i spissen for.

BARNEBARN AV SAM EYDE

Kommunestyrerepresentanten for Vestby Høyre gjennom mange år er barnebarn av norsk industrihistories store navn, Sam Eyde. Et slektskapspoeng som ikke stikkes under en stol i den ungarske nettavisen Diplomacy & Trade.

Det bemerkes i artikkelen at "det ligger i Stig Eydes blod" å søke etter nye løsninger, gjerne til bruk i nye sammenhenger.

– Han er en uhyre åpen person med en utstrakt entreprenørånd, sier direktør Tamás Maróthy i bedriften som produserer sikteverket Viking. En milepæl blir nådd når produksjonsnummer 100 om ikke lenge kan leveres.

SAM EYDE VAR en visjonær for vannkraftutbygging i Norge. Og
sammen med Kristian Birkeland utviklet han en forbedret prosess
for å produsere salpeter. Av dette kunne det lages kunstgjødsel.
Dette ble så grunnlaget for opprettelsen av Norsk Hydro i 1905.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland