www.lokalmagasinet.no NYHETER | Sterk elendighetsreprise Ma. 30. nov. 2020
Meny

Sterk elendighetsreprise

 

Skjermdump fra illustrasjon i moss-avis.no i går.

Publisert 07.01.14. I nettutgaven publiserte Moss Avis i går en oppskrudd reprise av avisens elendighetsbeskrivelse fra november, om situasjonen for næringsdrivende rundt Son torg. Med ovenstående stort oppslåtte illustrasjon er situasjonen hvor hovedårsaken til absolutt alt, også omgjøringsplanene for Son Kro der vertskapet nå skal bli pensjonister, tilskrives arbeidene på torget og med miljøgata fra torget og sørover. Det hele, med to reportere denne gang, er oppdatert med bl.a. storaktøren Foss & Co. Foretaket mener eier Anders Foss, som også eier torgets fredede utleieobjekt Thornegården gjennom sitt selskap Grieg Eiendom AS "har tapt millioner på Son torg". Foss & Co har for øvrig selv kontorer i Thornegården. Anders Foss mener "torget er satt 10 år tilbake i tid på grunn av tidsbruken". I en rammesak i oppslaget står det at "Foss & Co regner med å ha tapt fra en halv til én millioner kroner på grunn av graving, manglende framkommelighet og kundesvikt." Selskapets fulle navn er Foss & Co Vestby/Son Eiendomsmegling AS. Dette er ett av en rekke solide selskaper i Foss-gruppen. Den strekker seg fra Oslo og på begge sider av indre Oslofjorden, med hovedkontor på Kolbotn og med et holdingselskap i bunnen. Med unntak av Oslo, leverer selskapene jevnt over gode resultater til eier Anders Foss. Det vekker derfor reaksjoner når en på nettet også kan lese at det lokale, sterkt konkurranseutsatte AS-et, som opererer ikke bare i Son, men i hele Vestby kommune, hadde et driftsresultat på minus 667.000 kroner i 2012. Og de arkeologiske utgravningene på Son torg kom i gang i midten av mars 2012 uten de store problemer for tilgang til butikker og kontorer, og det gikk flere måneder før arbeidene med miljøgata forbi torget satte inn. For nedlagte Stili Mat i Torggården er det nå en konkurssituasjon. Dette etter at AS-et allerede i januar 2013 måtte legge ned sitt utsalg i Drøbak, og i august i Vestby Storsenter etter bare et par måneders drift i flotte lokaler der. Når det gjelder restauranten Rått Parti i Thornegården som stengte dørene i november, så blir det opplyst at eieren Thomas Moen har halvannet år igjen av husleiekontrakten. LM kan tilføye at dette er leie for ubrukte lokaler som da skal tilflyte Anders Foss' selskap Grieg Eiendom AS, om det da ikke gjøres annen avtale for resten av leietiden. 

– Beklagelig nedsnakking!

IKKE BARE I SON. Fulgt av nedleggingen i Drøbak allerede i januar i fjor: Stili Mats utsalg på raust med plass i Vestby Storsenter måtte stenge etter bare et par måneders drift i sommer. Kun en betjening på tre-fire var å se under LMs besøk i senteret. Ingen anleggsarbeider å skylde på, verken i Drøbak eller i Vestby. LM arkivfoto.

Publisert 07.01.14. Flere næringsdrivende i Son vender tommelen ned for det som oppfattes som en sterkt beklagelig "nedsnakking" av mulighetene for handel og service i Hollenderstaden. (Saken nedenfor.) Selv om alt jevnt over er "på stell" nord for torget, hos aktører få meter unna langs den nye miljøgata, er det en viss frykt for at handel og vandel generelt i Son skal få riper i omdømmet. Riper som sitter lenge i. Fra styret i Son Næringsforening har ingen uttalt seg. Det er tette bånd blant medlemmene som har drift i sentrum. Flere vegrer seg mot å stå åpent fram i media med egne meninger om den spesielle situasjonen med den lange anleggsperioden fra kommunen og fylkeskommunens side. Samtidig registrerer LM interesse for å ta i bruk ledige lokaler. Redaksjonen hadde senest i går en henvendelse fra en aktør som ønsker å leie de ledige lokalene etter Stili Mat i Torggården med sin ypperlige beliggenhet ved Dampskipbrygga. – Nye etableringer i Son sentrum bærer dessverre ofte preg av å være altfor svakt fundert. Det gjelder både strategisk og finansielt, sier en kilde til LM. – Og å prøve å bygge en regional kjedevirksomhet i løpet av få måneder uten å ha konsolidert en hyggelig start i Son, det er en generaltabbe. Som tatt ut av "læreboka", tilføyes det med adresse til skjebnen for Stili Mat, der utsalget i Son raskt fikk kunder helt fra Moss. Paradoksalt nok er eierne engasjert også i et selskap i Moss, nemlig pizzastedet Stili Mat Moss DA som ble startet i juni i fjor.


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland