www.lokalmagasinet.no NYHETER | SAMLESIDE: Partienes kumuleringer Lø. 16. jan. 2021
Meny

Dette er en samleside for artikler/analyser om partienes valglister og forhåndskumuleringer til kommunestyrevalget i Vestby 2019. Artiklene står i den rekkefølge de er publisert, med den siste øverst.

Frp nå et "kortliste-parti"

(24.08.19) (ANALYSE: Svein-H. Strand) Som nevnt i gårsdagens artikkel om partienes kumuleringer, stiller Fremskrittspartiet sånn midt på treet med tre kumulerte kandidater på topp. Men dette er vel å merke på en liste som er en av de korteste, om ikke den korteste, i partiets historie i Vestby.

► Lista teller nemlig bare ni kandidater fem fra Vestby og fire fra Son mot 17 kandidater (og to kumulerte) for fire år siden. Med 10,4 prosent av stemmene ble Frp fjerde største parti og økte fra tre til fire representanter.

Det spekuleres nå tildels friskt om Frps rolle i den kommende periode. I en tidligere periode har kommunestyregruppa til stor forundring utenfor kommunegrensene samarbeidet i posisjon med Arbeiderpartiet.

Også i år skal det ha vært forhåndssonderinger om dette for bl.a. å sikre Ap-ordfører nok en gang, mot å gi Frp optimal representasjon i styrer, råd og utvalg.

JOKERE I VALGET
Men de fleste forhåndstips går nå i retning av et Frp-samarbeid med primært Høyre, der Pål Engeseth er ordførerkandidat og eneste kumulerte.

Frp med debattvillige Kenneth Lien Steen er sammen med Miljøpartiet De Grønne og Bygdelista ‒ store jokere i dette valget, enten MDG-gruppa blir på to som nå, eller tre.

Uansett hvor mange av de sju (!) tapte plasser Høyre skulle klare å gjenerobre 9. september, så virker det soleklart at posisjonshungrige grupperinger vil trenge å ha Bygdelista med tidligere Høyre-folk i styrhuset på laget.

Mot mange odds fikk jo Bygdelista, i sin debut i 2015, inn fire representanter. Med 11,9 prosent av stemmene bak seg, ble de tredje største parti. Én tapt plass denne gang kan virke sannsynlig.

VENSTRE UT OG RØDT INN?
Med elleve lister å velge i, blir det kamp om hver eneste stemme for småpartiene Venstre (nå i posisjon med Ap, SV og Bygdelista) og KrF. Venstre og KrF har én plass hver i dag.

I Vestby fikk SV 4,9 prosent av stemmene og to plasser sist. Partiet lå på 6,7 prosent i VGs nasjonale måling 22. august.

► Venstre kan i dette kjøret komme til å ryke ut av kommunestyret for første gang. Og Rødt inn for første gang. Mens Partiet De Kristne nå som sist (83 stemmer, 0,5 prosent) stikker av med mange titalls stemmer som ville gjort de små mellompartiene godt.

Og klarer Senterpartiet i Vestby, med bare to plasser i dag, å fange opp noe av Sp-vinden som blåser over store deler av landet?

Å konkludere denne analysen blir et puslespill med litt for mange litt for ukjente faktorer. Men bevares, den som måtte føle seg kallet er velkommen med et bidag!

Ap og Bygdelista "verstinger" med seks kumulerte på topp

(23.08.19) (ANALYSE: Svein-H. Strand) Velgernes mulighet til å påvirke personvalget ser ut til å være mer interessant ved dette kommune-styrevalget enn på lenge. At Ap og Bygdelista i Vestby har forhånds-kumulert så mange som seks, mens Høyre denne gang nøyer seg med ordfører-kandidat Pål Engeseth, er blitt lagt mye merke til.

Seks kumulerte kandidater i en kommune som Vestby er det meste valgloven tillater.

På de andre listene har MDG kumulert fire; Frp og Rødt tre.

Videre har både Sp, SV og V to forhåndskumulerte.

Bare én kumulert har også Partiet De Kristne (med sju kanddater på lista) og KrF med veteranen Lars Johan Rustad på topp.

Høyre er altså ikke alene om å "slippe til" velgerne i personvalget.

Men den store forskjellen er hvor mange som står på listene! Her er Høyre med sine 22 kandidater i særklasse denne gang.

Hvor mange som står på de enkelte listene er noe vi kommer tilbake til.


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland