www.lokalmagasinet.no NYHETER | SAMLESIDE Hundre år siden Soon Sparebank ble startet. Lø. 16. jan. 2021
Meny

100 års-minne IKKE MARKERT

(31.10.18) (Av Svein-H. Strand) Mandag, 29. oktober, var det 100 år siden Soon Sparebank ble etablert. Jubileet for en viktig institusjon i det nære er ikke blitt markert på noe vis. Banken måtte melde pass som selvstendig da kravene til egenkapital ble for store til å kunne betjene stadig flere kunder med et stadig større lånebehov.

Sporene etter Soon Sparebank går likevel langt og sterkt nok inn i vår tid til at en markering på kulturelle føtter  burde kunne forventes. Selv om banklokalene er "flyttet" til Vestby.

LM markerer jubileet med flere artikler, inkludert litt gjenbruk fra arkivet. Vår artikkel ved 90 års-jubileet, da det var denne logoen som gjaldt, oppsummerer lokalbankens formelle endringer etter 53 år som selvstendig. (Banken var i 2008 en avdeling av Rygge-Vaaler Sparebank, med markedsnavnet Sparebank 1 Soon siden 1999.)

♦ Den lille banken holdt stand mot fusjoner fram til 1971, da det rett og slett ikke var penger nok å låne ut til en stadig større kundemasse som trengte stadig større lån.

Noe måtte gjøres, ikke minst for å kunne betjene næringslivet bedre, og den solide "bondebanken" med hovedkontor i Moss ble til slutt veid som den lekreste lokale partner. Det skulle vise seg å bli et uhyre viktig, og trolig riktig, strategisk valg for framtiden.

Daværende Vestby Sparebank, som mange hadde tippet som valg, satt forsmådd igjen og ble senere selv fusjonert inn i NOR-systemet. I dag er "bondebanken" etablert som en skarp og vellykket konkurrent i Vestby sentrum.

Banken ble da et avdelingskontor under navnet Rygge-Vaaler Sparebank. På folkemunne og på skilter ble banken likevel kalt Soon Sparebank, som det står på avdelingens hjemmesider på internett.

I 1981 ble banklokalene i Storgata fullstendig ominnredet og pusset opp. Og dét så skikkelig at Soon og Omegns Vel ga banken Sooningsprisen for 1980.

I 1996 gikk Rygge-Vaaler Sparebank inn i et samarbeid med SpareBank 1 Gruppen, men som selvstendig bank.

Fra november 1999 ble Son-avdelingens markedsnavn SpareBank 1 Soon.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland