www.lokalmagasinet.no NYHETER | SAMLESIDE: Etter valget 2019 Sø. 27. sep. 2020
Meny

MDG inngikk VALGTEKNISK SAMARBEID med SV og Rødt

(19.09.19) Høyre hadde noe på gang med Ap, ikke vi, presiserer Louise Brunborg-Næss til LM i dag. (Vår melding datert i går. Red. anm.)

Vi hadde en god dialog med Pål Engeseth første dag etter valget. Men han trodde ikke det var mulig å få et alternativt flertall uten Ap. Så hørte jeg ikke noe fra Høyre før søndag formiddag. Da ville de ha et valgteknisk samarbeid, fortsetter hun.

Men dette kom for sent, for vi hadde da inngått et valgteknisk samarbeid med SV og Rødt om representasjon i styrer, råd og utvalg, understreker Brunborg-Næss.

Slik kunne det også blitt

(18.09.19) Et element av tilfeldigheter gjorde seg også gjeldende under partienes samarbeids-forhandlinger om en flertallsblokk. Etter det LM får opplyst, var Høyre med sju mandater på sin runde også i kontakt med MDG for å lufte muligheter for samarbeid.

De fikk da beskjed om at MDG, valgets vinner med sin dobling fra to til fire representanter, var i forhandlinger med Ap. Så dette ble det ikke reelle samtaler med H om.

► Senere signerte i stedet Sps tre og Venstres ene med Ap. I tillegg til at Bygdelista, nå med tre etter å ha tapt ett mandat, viderefører sitt samarbeid i posisjon, og med varaordføreren fortsatt i ermet.

Dermed forsvant grunnlaget for å prøve å bygge en blågrønn posisjon på 18, med H, MDG, BL, Sp og V. Dette var én av hele seks noenlunde reelle flertallsvarianter i dette historiske valget, inkludert den som til slutt ble signert.

Ap-blokk uten SV og Rødt

(14.09.19) (Reporter Svein-H. Strand) De politiske forhandlinger etter kommunestyrevalget har i dag gitt dette ganske overraskende resultat: Senterpartiets tre og Venstres ene, i tillegg til Bygdelistas tre, går i forpliktende posisjon sammen med de 11 fra Arbeider-partiet.

Felles ordførerkandidat for de 18 blir Tom Anders Ludvigsen, Ap. Han vil da få sin tredje ordførerperiode på rad dersom hemmelige, skriftlige valg ikke gir et annet resultat når det nye kommunestyret konstituerer seg i neste måned

► De to fra SV kunne angivelig ikke slutte seg til Ap sine formelle krav til hvordan det skal stemmes i viktige konkrete saker som snart kommer opp. Men de skal generelt kunne regnes som støtteparti gjennom perioden, får LM opplyst.

REPRESENTANTEN FRA RØDT kommer da overraskende i en uformell opposisjon på 16 sammen med Høyre, Fremskrittspartiet og MDG.

I praksis blir det nok her valgteknisk samarbeid om representasjon i styrer, råd og utvalg. Det vil si de som er igjen etter at kommunestyret i siste møte vedtok flere kutt.

(10.09.19) EN LITEN "STEMMETYV" i Vestby var også denne gang Partiet De Kristne (PDK), som fikk 0,8 prosent av stemmene, mot 0,35 prosent for fire år siden. Sist, men ikke minst: Det ble avgitt 0,9 prosent blanke stemmer, mot 0,24 prosent i 2015.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland