www.lokalmagasinet.no NYHETER | Ordfører på, ordfører av Ti. 20. okt. 2020
Meny

Ordfører på, ordfører av

Publisert 06.11.13. KOMMENTAR. Vestby eier hver fjerde andel i det interkommunale selskapet MOVAR, bl.a. ansvarlig for renovasjon i de fem eierkommunene. Selskapet har tapt forskrekkelig mange millioner på halseløse investeringer i et bioenergiselskap. I et stormende etteroppgjør har en tidligere mangeårig Ap-ordfører i Moss trukket seg timer før han ble kastet i unåde.

♦ Profesjonalitet settes nå i høysetet. Politisk styrerepresentasjon er forlatt. Styret er ikke minst fritt for ordførere. Eller er det ikke?

I styret sitter nemlig John A. Ødbehr, kjent som Høyre-ordfører i Vestby. Men til Moss Avis understreker Ødbehr at han ikke er valgt fordi han er ordfører. Det er fordi han "er kompetent til å sitte i styrer", for å bruke hans egne ord.

Og hør: Ødbehr "er prinsipielt imot at politikere skal sitte i styrer." Prinsipielt imot. I styremøtene skifter han da altså brått ham. Eller hatt, om du vil. Til avisen forsikrer han nemlig: "Jeg er klar over hvilke hatter jeg har, og klarer å ta av ordførerhatten når jeg sitter i styrer."

Men klarer han å skifte det som er under hatten? Også i pauser, der mobiltelefoner gjerne tjener sine eiere flittig?

Spørsmålet har et fasitsvar som jeg tror de fleste kjenner. Ordføreren i MOVARs eierkommune Vestby eier et problem så lenge han ikke tar dette inn over seg!

Det vi ser er dessverre en irriterende klar vurderingssvikt rundt viktige prinsipper. Og dobbeltargumentasjon rundt det å blande roller. Forespurt, javel. Men det er jo bare å peke på ordførerhatten og si nei til å bli valgt i en organisasjon som åpenbart har enda noen meter å gå mot profesjonalitet.

Så konklusjonen må være at Ødbehr for tiden ikke er kompetent til å sitte i noe styre, unntatt i sine egne aksjeselskaper i Vestby. Selvfølgelig med unntak av kommunestyret også. Der burde han imidlertid ved første anledning få så styrehatten passer. Ouvertyren fikk vi allerede i avisreportasjen, med kritikk fra så ulikt Vestby-hold som SV og Frp. Det er bra.

Som ved en skjebnens ironi sitter Vestbys forrige ordfører, Tom A. Ludvigsen (Ap) for tiden ved roret for å avvikle det strandede bioenergiselskapet innen nyttår. Snaue to måneder før deadline er hans budskap på MOVAR-sidelinja at selskapet nok skulle kunne klart seg. Hadde det bare vært mer kapital å få. Mer kapital å sette på spill. Tenkte jeg det ikke!

Ordførerhoder et aldri så lite studium verdt! I alle fall ved en PC.

Svein-H. Strand

LM-redaktør
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland