www.lokalmagasinet.no NYHETER | NÅ ruller de ut fiberoptikk i Son Fr. 4. des. 2020
Meny

NÅ ruller de ut fiberoptikk i Son

Publisert 09.03.16. Oppdatert senest 12:36. (Reporter: Svein-H. Strand) Gjennomføringen av Telenors prosjekt for et fiberoptisk ledningsnett i Son sentrum på slutten av fjoråret ble kraftig forsinket da vinteren kom. Men i disse dager pågår installasjon for alle som tegnet kontrakt. Verdiflate: Internett, bredbånds fasttelefoni og TV-signaler.

Det koples om både utendørs og innendørs i Son sentrum om dagen. LM-foto: Svein-H Strand

► Som tidligere meldt i LM måtte man ha minst 60 prosent oppslutning innenfor det aktuelle området, og dette ble nådd allerede i november.

I bunnen ligger vilkårene i Telenors landsomfattende kampanje, med sterkt subsidierte priser for installasjon. Dette inkluderer ledningsstrekk fra nærmeste lokale knutepunkt og inn til bolig eller kontor.

Installasjonen på vegg innomhus inkluderer et ganske lite modem. Dette knyttes så til en ruter som blir tilsendt i posten.

Ruteren erstatter modemet abonnentene har hatt for sitt trådløse WI-FI nettverk. Den tar hånd om signaler for både internett og bredbåndstelefoni.

Høyere signalhastighet på grunn av mindre motstand i kabelen er selvsagt et hovedpoeng med den nye teknologien. Og den gir deg lik hastighet enten du laster signaler opp eller ned fra internett. Men det er mer:

Mange opplever ulike typer av ustabilitet med "ordinært bredbånd", noe som også kan ramme fasttelefoni. Stabil drift er da en annen stor gevinst med fiberopptikk.

Når alt er installert og du noen dager senere blir svitsjet over til fiberoptisk båren signalstrøm, da har du også fått muligheten til å motta TV-signaler fra satellitt "inn i boksen".

Tv-signaler forutsetter selvsagt en individuell abonnementsavtale med leverandør. Telenor samarbeider her med Canal Digital, noe som ikke forplikter deg som abonnent.

Visste du forresten at signalene kommer med laserstråler fra nærmeste telesentral og til de lokale kontaktpunktene i terrenget?

► Fra no.Wikipedia: "Fiberoptikk er et optisk system der lys (ofte fra en laser) ledes igjennom en fiberoptisk kabel. Denne kabelen har en kjerne laget av meget rent glass eller plast. Den (tråden) kan være fra flere millimeter i diameter til en brøkdel av et hårstrås tykkelse."

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland