www.lokalmagasinet.no NYHETER | Med et anslag av Munch. OG: Uverdig nedsnakking av en svært dyktig maler Lø. 5. des. 2020
Meny

Med et anslag av Munch

Publisert 27.07.14. Et av Carl Dørnbergers kanskje aller beste malerier, med et anslag av Munch i komposisjonen. Dét er blant mange verdifulle ting beboerne i Dørnberger-huset, Arne Samuelsen og Teppo Valkama, har funnet etter at de nylig arvet eiendommen i Strandgata der kunstneren bodde og arbeidet fra han slo seg fast ned i Son i 1896.

♦ Maleriet, i olje på lerret, er fra 1921 og måler 100 x 80 cm. En kvinne med foldede hender og utslått rødt hår ligger for døden i en seng under et kors. Ved sengen sitter både en kappekledd prest, med ryggen vendt mot oss, og djevelen som ses fra siden ved en blomsterprydet ljå. En mørk forgrunn understreker motivets dysterhet, mens et lysere parti i hvitt og gulnyanser rundt kvinnen avslutter komposisjonen.

Dørnberger-huset er overdratt til de samboende kunstnerne Samuelsen og Valkama etter testamentarisk arv fra Dørnbergers barnebarn "Moppe", Ingeborg Ellen Irmgard Holstein. Hun var deres nærmeste nabo den siste perioden av hennes liv.

Åpent Dørnberger-hus mellom kl. 16 og 19 mandag og tirsdag de to kommende ukene blir det også som en del av jubileumsmarkeringen. (Mer nedenfor.)

Uverdig nedsnakking av en svært dyktig maler

Blant Dørnbergers svært mange bilder fra Son var det langtfra bare snømotiv, noe man lett får inntrykk av i leksika. Dette motivet fra Son malte han i 1904. Maleriet, som ikke har noe synlig navn, er i privat eie og er avfotografert for Lokalmagasinet.no av eieren. Det har ikke vært publisert i LM før, trolig heller ingen andre steder. 

Publisert 26.07.13. 20:14. Vår hovedartikkel om Dørnberger er nå illustrert med et stort bilde som henger i Hvalfangstmuseet i Sandefjord: Flensing av blåhval, Whalers Bay, Deception Island.

Publisert 26.07.16. LM har i dag republisert redaktørens omfattende artikkel om kunstneren og mennesket Carl Dørnberger med utgangspunkt i Bjørn Linnestads glimrende bok om maleren som ble utgitt ved 125-årsjubileet.

Artikkelen har ikke vært tilgjengelig på seks-sju år, etter at vi tok i bruk en ny publiseringsløsning.

Artikkelen tar blant annet for seg det som trygt kan sies å være en skammelig, uverdig nedsnakking og nærmest usynliggjøring av en svært god maler og tegner, helt ned på leksikon-nivå.

Maleren hadde rikelig med uvenner. også blant anmelderne, på grunn av sin stridige natur. Kortversjon: Kildene ser ut til å ha bygget på hverandre med å fokusere på malerens eksentriske vesen framfor hans mange gode arbeider. Dette er endret bare litt til det bedre de seneste årene, og årets jubileumsfokus bør kunne heise Dørnberger-flagget enda litt høyere.

LES OGSÅ redaktørens artikkel om Dørnbergers glade studiedager i Paris sammen med sin finske venn Axel Gallén, som senere endret navn til Gallén-Kallela og ble en av sitt lands store malere. Verdt å lese! Og igjen: Takket være vår lokale Dørnberger-biograf Linnestad.

 RELEVANT ARTIKKEL Da DØRNBERGER var nabo


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland