www.lokalmagasinet.no NYHETER | Listhaug: – Det blir ja til IKEA på Delijordet Sø. 27. sep. 2020
Meny

Listhaug: – Det blir ja til IKEA på Delijordet

Publisert 25.11.13. Endret senest 15:57. (Reporter Svein-H. Strand) Mat- og landbruksministerens besøk på Delijordet i Vestby sentrum i dag ble mer enn en befaring. Sylvi Listhaug (Frp) hadde i virkeligheten bestemt seg i forveien. For å si ja til den kontroversielle lokaliseringen av en ny IKEA-avdeling.

♦ Etter den grundige dokumentasjon av Delijordets store verdi i matkjeden, og usikkerheten rundt det å flytte matjorda, hadde mange fattet et håp om at selv en Frp-statsråd skulle benytte anledningen til å bli husket positivt for en historisk avgjørelse i en signalsak på miljøområdet. På den annen side har Listhaug i løpet av sin korte tid i statsrådstolen allerede gitt grønt lys for nedbygging av betydelige områder matjord rundt Trondheim.

Motkrefter fra bl.a. Vestby Landbrukslag var møtt fram og ble hørt, men altså til ingen nytte.

Bare den formelle avgjørelse fra sakens "fagdepartement" Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) med Høyres Jan Tore Sanner som statsråd gjenstår. KMD er formelt overordnet organ i en innsigelsessak som denne, og er fra 1. januar 2014 det nye navnet på nåværende Kommunal- og regionaldepartementet. Det formelle vedtaksbrev kommer derfor mest sannsynlig til Vestby kommune først over nyttår.

Når matjorda kan flyttes og hvor den skal "integreres", er ennå ikke avklart.

Det er derfor ikke klart når spaden kan settes i jorda på Delijordet. Til denne saken kan det også komme innspill fra Stortinget selv om en lokalsak som denne i utgangspunktet ikke hører hjemme der. IKEA-lokaliseringen har neppe støtte hos Venstre og Kr. Folkeparti i Stortinget.

Lokalt har mellompartiene vært i mindretall sammen med Senterpartiet og SV. Lokallaget av Miljøpartiet De Grønne, ennå uten representasjon i de politiske organer, er naturlig nok også blant motstaderne av å lokalisere en ny IKEA-avdeling akkurat her når det finnes miljøriktige alternative arealer andre steder i kommunen. 


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland