www.lokalmagasinet.no NYHETER | Klar og sterk Ole Paus om grådighetskulturen On. 2. des. 2020
Meny

Klar og sterk Ole Paus om grådighetskulturen


Pubisert 30.07.16. Oppdatert 10:19 (Arkivfoto/Pressefoto) Norges desiderte førstetrubadur Ole Paus holdt i går sin årlige utekonsert i Olivenlunden hos Café Oliven i Son. Dagen før deltok han under åpningen av Olavsfestdagene, der han framførte én av et titalls nye Paus-sanger som skal urframføres tirsdag sammen med Trondheimsolistene. Bestillingsverket "Ubudne Gjester" er hans mest krevende oppgave noen gang. Temaet for årets festival er nemlig materiell rikdom, det som i Bibelen kalles Mammon.

►  I et intervju med adressa.no gir han uttrykk for stor prestasjonsangst foran framføringen. Og han tilkjennegir klare og sterke synspunkter på Mammon i vår tid. Bl.a. sier han:

Vår kollektive kulturrelaterte grådighet er skyggesiden til demokratiet, og grådigheten er Mammon. Vi tror mer på Mammon enn vi tror på omtanken og nestekjærligheten, og det er synd. Vi er steinrike, men ikke spesielt snille av den grunn.

Det er full oppløsning over alt, og da blir plutselig Mammon fryktelig alvorlig. Det er grådigheten vår som driver oss inn i katastrofe etter katastrofe.

Han trekker også fram at Norge deltok med bombefly og bombing i krigen i Irak.

På et tidspunkt må vi stanse opp og si unnskyld.

Paus knytter også terrorisme til grådighetskulturen, og sier han har "en viss forståelse" for hvorfor noen blir terrorist. Han bruker i intervjuet dette bildet:

Hvis noen hadde bombet mitt land sønder og sammen, lagt mitt nabolag i ruiner, og bodde et annet sted enn der krigen foregikk. Jeg forstår hva de føler. Jeg sier ikke at jeg liker det, men at helheten er råtten. Det er ikke riktig å ta igjen med terror, men et sted begynte det, og jeg er redd det var vi som startet.

Ikke bare en ironisk samfunnsrefsende, men en mer politisk uttalt Paus, dette, enn kanskje noen gang siden han i 1970 startet sin enestående karriere som visesanger, musiker, forfatter og skuespiller.

9. februar neste år blir han 70 tenk dét. St.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland