www.lokalmagasinet.no NYHETER | Karikaturer, terrordrap og oss On. 2. des. 2020
Meny

Karikaturer, terrordrap og oss


Publisert 10.01.15. Oppdatert 14:43. (Av Svein-H. Strand) Terror-udådene i Paris har rystet en hel verden. Der hører vi med. Og når terrorister tar seg inn i en redaksjon og henretter medarbeidere som planlegger neste utgave, da berører det oss i mediene særdeles sterkt og på en bred front faglig sett. Også spørsmålet om karikaturene går for langt. Slik også det skrevne ord kan gjøre.

Så kommer en ny terrordag: Den ytterliggående islamisme manifesterer – igjen – også at den står på en forskrudd totalitær, religiøspolitisk plattform: Den er også tungt ladet med antisemitisme. I det jødiske kjøpesenteret der det tas en rekke gisler, gis det i hemmelighet også et intervju til en utvalgt Paris-journalist: Aksjonene er bestilt og finansiert av en al-Quaida-topp i Jemen. De anså ikke medarbeiderne i satirebladet Charlie Hebdo som sivilister. Da kunne de drepes som svin. I likhet med en islamtroende skadd politimann som lå i gata og bad for sitt liv.

I går får vi så vite at Danmark og Norge skal være utpekt som neste terrormål. Det tror vi så gjerne. Vi står i virkeligheten overfor en slags hellig geriljakrig der soldatene i stor grad er sivilister. Hjernevaskede? Si dét.

De hellige krigene pågår i stor stil og på det aller grusomste også av organisasjoner som bærer andre navn – i Midt-Østen, Nigeria, Afghanistan og Pakistan. I Europa ligger terroranslag som i Paris mer beleilig til. Trusler og mindre anslag mot "islam-hets" i form av karikaturer som ytringsform er kjent fra mange år tilbake i Danmark.

Vi må i disse dager slutte rekkene og stå fast på ytringsfrihetens grunn, der også ironi, satire og tegninger er rotfaste. At slike ytringer kan gå for langt, slik også Charlie Hebdo noen ganger utvilsomt har gjort, er noe som tilhører den løpende debatt og evaluering internt i mediene og i det offentlige rom. Her står gjentatte, kampanjeliknende ytringer i en spesiell stilling. Én tegning kan isolert sett opptre som en sylskarp og tankevekkende kommentar. Dukker samme tema opp på rekke og rad samme sted, kan det endre karakter til sjikane, i verste fall av det hatske slag.

I Danmark, med Europas mest liberale rammer for ytringsfriheten, blir Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard for tiden portrettert i ord og bilder som ondskapen selv. I en rekke medier. Det er sjokkerende og ekkelt å lese også for meg som en liberal norsk redaktør i det nære. Er dette sunt for dansk politikk og for folkestyret?

Jeg har i to dager valgt å la oppdatering av LM ligge til fordel for nyhetsformidling om Paris-terroren til over 4700 Twitter-følgere på LMExtra, og håper på forståelse for det. Det har vært en reise med stadig flere spørsmål i reisefølget. Klare og entydige svar ligger ikke alltid parat. Denne kommentaren må gjerne leses slik.

La oss i disse dager slå ring om ytringsfriheten og alle dens uttrykksformer, og ikke vike unna for jihadistenes trusler. Karikaturdebatten kan og må føres i redaksjonene og i det offentlige rom. Men den må ikke overskygge den forskrudde islamismens brede anslagsfelt med gjerninger som så absolutt mer likner djevelens verk enn bestilt fra deres selvkonstruerte guddom.

Kommer terroren til Norge, vil det ramme sivilister av alle slag, for å si det slik. Eller uskyldige i offentlig tjeneste. Vårt hovedfokus på kort sikt må derfor være å styrke beredskapen i alle ledd og oppdatere strategier for gisselsituasjoner som i Paris. Det kan være krevende nok.


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland