www.lokalmagasinet.no NYHETER | "Jekta. Eventyrets farkost" On. 2. des. 2020
Meny

"Jekta. Eventyrets farkost"

(14.10.19) 20. oktober lanseres boka Jekta. Eventyrets farkost, av Bjørn Tore Pedersen. Det skjer på Jektefartsmuseet i Bodø. Dette er den første boka som grundig omhandler jektefarten og jekta, livsnerven langs kysten vår i fem hundre år.

► Nordlendingene seilte til Bergen med tørrfisk, og på tilbakereisen var jekta lastet med matvarer og nødvendighetsartikler til folket der nord. Men også andre steder i landet, spesielt på Vestlandet og i Trøndelag, holdt jekta liv i kyst- og fjordbygdene.

Ingen vet med sikkerhet når den første jekta kom, og hvor den kom fra, men hun fører linjene sine tilbake til vikingskipene og de hanseatiske handelsskipene som kom til Bergen i middelalderen.

Hvor mange jektefartøy som seilte langs kysten, er også uklart. Trolig dreier det seg om mange hundre, kanskje opptil et tusentalls jekter, går det fram av forlagets pressemelding foran begivenheten.

Forfatter Bjørn Tore Pedersen forteller om denne ærverdige og livsnødvendige fraktebåten: Om jektebygging, skipsleia, jektenavn, de som seilte, hvor de seilte fra – og om de som aldri kom hjem.

I boka finnes blant annet historien om «Anna Karoline», den eneste gjenværende av de gamle nordlandsjektene. Hun står nå på land i Bodøsjøen og har fått sitt eget jektefartsmuseum.

Boka inneholder over 200 flotte fotografier og illustrasjoner, og er en praktbok i stort format. En aktuell bok for alle som er interessert i gamle trebåter, sjøfart og kystkultur.

Bjørn Tore Pedersen er forfatter og journalist. Han kommer fra Petvik i Vestvågøy, som er en av Lofotens eldste jektebygder. Pedersen har de siste 16 årene arbeidet i NRK Nordland som vaktsjef, kulturreporter og radioprodusent.
 
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland