www.lokalmagasinet.no NYHETER | Jac M. Iversen – båtbyggergigant Lø. 5. des. 2020
Meny

Jac M. Iversen – båtbyggergigant

LM-foto av Anstein Spone med Iversen-boka: Svein-H. Strand

Publisert 11.05.14. Son Kystkultursenter har åpningshelg for sesongen, med fokus på årets hovedutstilling "Jac M. Iversen. Mannen og båtene." Orienteringen fra Sons Iversen-kjenner Anstein Spone starter også i dag kl. 12. Her med boka han har skrevet om mannen som ble en gigant innen båtkonstruksjon både i Norge og i Sverige.

♦ Jac M. Iversens Båtbyggeri i Son ble startet i 1907 og måtte gi opp i 1926 under børskrakket. Iversen (1884-1974) reiste da til Göteborg og arbeidet der som ansatt i to år før han flyttet til Stockholm for å arbeide videre med å konstruere båter, fra 1931 med eget firma.

Gjennom livet tegnet han over 700 båter som ble bygget, omtrent like mange seilbåter som motorbåter. At han også konstruerte orlogsfartøy, som den svenske minesveiperen av type M, er mindre kjent og viser at mannen var i verdensklasse på sitt felt.

Ifølge den svenske utgaven av nettleksikonet Wikipedia, har Sjöhistoriska Museet alt i alt ca 3600 ulike tegninger signert Jac M. Iversen, som også var en dyktig regattaseiler.

Vi publiserer gjennom sesongen mer om denne begavede mannen, som også ble ordfører i Son. Noe av dette er eksklusivt stoff og vil bli publisert dels i LM, dels i Herison.no.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland