www.lokalmagasinet.no NYHETER | "Hvad Djevelen Nøler I Efter?" Lø. 31. okt. 2020
Meny

"Hvad Djævelen Nøler I Efter"


Publisert 15.07.14. Er det noen svensker her? Nå i juli er det 295 år siden Norges store sjøhelt Tordenskjold gjennomførte de avgjørende trekk i sin historiske offensiv mot Bohuslän på den svenske vestkysten.

Ifølge anektdoten lurte han etter hvert en stor avdeling i Marstrands festning trill rundt. Han fikk sine tropper til å dobbeltmarsjere gjennom byen. Svenskene trodde da at Tordenskjold hadde langt flere menn enn tilfellet var.

En melding om stor overmakt ble også smuglet inn i festningen. Tanken var at alle innenfor murene skulle få komme ut og overgi seg med æren i behold.

Men det varte og rakk. Til slutt mistet Tordenskjold tålmodigheten. I
følge anektdoten gikk han fram til festningsporten og ropte "Hvad Djævelen Nøler I Efter." I sluttet orden kom da svenskene ut for å overgi seg.

Historien fra 1719 gjengis her etter at vi i går fikk lagt inn både ovenstående og seks andre nye i vår unike serie med nasjonale brosjer. Dette i anledning grunnlovsjubileet som markeres gjennom hele 2014. En privat samler i utlandet har som kjent gitt LM eksklusiv rett til å publisere bilder av i alt ca 50 slike brosjer innen året er slutt.

De nye er føyd til de ti som i forveien var lagt inn i galleriversjonen som ble opprettet i juni.

Lenke til de 17 galleribildene som viser til sammen 28 brosjer.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland