www.lokalmagasinet.no NYHETER | Historisk julegave! On. 2. des. 2020
Meny

Historisk julegave!

(07.12.18. Oppdatert senest 15:48) (Reporter Svein-H. Strand) Gjør klar for å ta imot en i dobbelt forstand historisk julegave til Son: På selveste Julaften blir det åpnet for tilang til en digitalisert utgave av Son Leksikon, Encyclopaedia Sonensis, fra 2002, med tilgang fra Vestby Historielags nettside. Digitaliseringen er utført høyst fagmessig av Nasjonalbiblioteket.

Illustasjonen viser hvordan storverket ble presentert da salget startet.

► En ekstra verdi er et supplement på nesten 100 sider som leksikonets redaktør Ivar Gudmundsen har skrevet. Supplementet har aldri vært publisert etter at det ble avsluttet i 2014.
Til Lokalmagasinet.no forklarer historielagets leder Jørn Svendsen (bildet) hvordan man "kommer inn" til sakene fra hjemmesiden deres:

Ved å åpne filen og trykke ctrl + f kommer det opp et lite søkefelt oppe til høyre på siden. Der vil alle ord og navn i boken være søkbare. Dette er en helt ny dimensjon i bruken av leksikon, understreker han.

Ikke minst kan det gjøre boken mer interessant for skolene å bruke til oppgaver om lokalsamfunnet. Datafilen er ganske stor, på nesten 700 MegaByte men det skulle gå bra med dagens nettfart ned på PC eller nettbrett, mener Svendsen (bildet).

ET UNIKT BOKVERK
Det var et unikt kulturhistorisk bokverk som ble lagt ut for salg før jul i 2002, med Vestby Historielag som utgiver og lokalpatriot Ivar Gudmundsen som redaktør.

Dette var, og er kanskje fortsatt, landets første lokal-leksikon i det helt nære. Drammens-leksikonet som hadde rådd grunnen alene til da, favnet en hel kommune.  

Omfanget er like imponerende som innholdet: 420 sider med 1100 oppslagsord, og bak utgivelsen lå det mange års nitid arbeid med å samle inn og strukturere hyperlokale fakta og bilder. Noen av de 360 bildene er klenodier som aldri før har vært publisert.

Jørn Svendsen forteller dette til LM om hva som ligger bak styrets valg av digitalisering:

Boka har vært utsolgt i et par-tre år. Og tilgjengeligheten, med søkbarhet, øker jo veldig med digitalisering! Folk som har solgt boka, særlig i Son, sier at "den kunne vi solgt mange flere av". Men å trykke opp nytt opplag var ikke aktuelt.
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland