www.lokalmagasinet.no NYHETER | Hans Christian Aakre er død Lø. 31. okt. 2020
Meny

Hans Christian Aakre er død


Foto: Edmund Schilvold, 2006

Publisert 27.04.16 Den sterkt profilerte debattant i lokal-samfunnet gjennom en lang rekke år, jurist og næringsdrivende Hans Christian Aakre, Son, er død etter en kort tids kamp mot kreft. Han var født i 1949 og skulle fylt 67 år 20. mai.

Den triste meldingen når oss på morgenkvisten i dag, nesten på dagen en måned siden jeg sist hadde kontakt med ham på e-post. Han hadde noen uker i forveien, da han også fortalte meg om sin kreftdiagnose, levert et lengre debattinnlegg. Av ulike grunner krevde det endringer der jeg for en gangs skyld måtte strekke våpen selv, som redigerer og portvakt, mest av hensyn til ståsted.

Det får her klare seg med å nevne at det handlet mye om episoder på Aker Brygge i Oslo, der han og kona Birte i flere år bodde i husbåt mens de leide ut den store og velkjente Aakre-villaen i Son. Manuskriptet ble dessverre liggende ubehandlet, og hans siste e-post var en kort og stille påminnelse. Det vil nå bli stedt til hvile som sin forfatter, men i visshet om at han sannelig kom godt til orde her i Lokalmagasinet.no, som etter hvert nærmest ble hans eksklusive ytringskanal.

Hans Chr. Aakre, som han alltid signerte sine innlegg, var en uredd og tildels skarp debattant, en av de altfor få i lokalsamfunnet som ytret seg om politikk annet enn i korte hugg i nettutgavenes kommentarspalter.

Det var alltid spennende, og ofte lærerikt og påminnende også for en redaktør i det nære, å åpne hans e-poster. Noen ganger ble det et par runder med moderering, men vi kom greit i mål. Et par refuserte leserbrev av en så stor produksjon gjennom ca ti år blir bare en parentes.

Gjennom årene hvor vi hadde redaksjonell kontakt ble han også en stadig bedre og ryddigere skribent. Det må også nevnes at han, særlig i perioden da han hadde sin charterbåt liggende ved dampskipsbrygga, forsynte LM med fine fotografier som forsatt beriker arkivet. Noe honorarkrav fulgte aldri med.

I motsetning til hva noen tror, kanskje særlig navngitte folkevalgte og nøkkelpersoner i Vestby rådhus, så var det i hans store produksjon av leserbrev mye som var både nyttig, interessant og viktig. Og ikke bare i kraft av ytringsfrihet i sunn utfoldelse i et potent demokrati.

Av serverloggen kunne vi da også lese at hans innlegg påfallende ofte var den eller en av de mest leste sakene siste måned. Det sier mye, ikke bare at de ofte ble raust slått opp blant nyheter på forsiden.

En viktig stemme i det lokale offentlige rom er dessverre gått bort allerede like før han skulle blitt pensjonist. Jeg tar til slutt med at han på 1970-tallet også var aktiv i politikken og leder av Son havnestyre, som det het den gang. Han var en dedikert maritim personlighet, noe som ikke overraskende preget en betydelig del av hans artikler, ikke bare de rene debattinnlegg.

Og om enn han kunne ha en ytterst skarp penn, i det godes hensikt, så var han et smilende og høflig menneske. Som en kommentar til redaksjonen lød i morges: – Han var en av de første vi ble kjent med på Deør Skog i 1975. Han var en engasjert person og en hyggelig fyr.

Takk for deg, HCR, og hvil i fred.

Svein-H. Strand
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland