www.lokalmagasinet.no NYHETER | Gummigranulat KUNSTGRESS Fr. 30. okt. 2020
Meny

GUMMIGRANULAT KUNSTGRESS

EU har sendt et forslag på høring om å forby kunstgressbaner med gummigranulat fra 2022. Miljødepartementet sendte Miljødirektoratets forslag til forskrift på høring i juni. Siden begynnelsen av 2000-tallet er det bygget mer enn 1700 kunstgressbaner i Norge. De fleste av dem bruker gummigranulat som fyllmateriale, fordi det er vanskelig å finne gode alternativer. Over 1500 tonn gummigranulat havner hvert år på avveie i naturen.

Miljøverndirektoratet: Forslag til skjerpet regelverk

(21.09.19. Oppdatert 22.09.19) Først vedtok kommunestyret at kommunens fotballbaner ikke skulle få kunstgress med gummigranulat når banedekket skal skiftes. Mandag begynner et to ukers arbeid med å legge om banedekket på Son Arena. Til kunstgress med nettopp gummigranulat.

Tre måneder senere, i mars i år, kom nemlig et nytt vedtak. Det flyktige og miljøskadelige stoffet skulle likevel kunne brukes, men med flere forbehold:

Retningslinjer fra fotballforbundet skal følges. Og man skal se det an, etter hvilke erfaringer som kommer på området, og å prøve å redusere problemet til et minimum.

På fotballforbundets nettsider er det ingen formelle retningslinjer å finne, bare informasjon på kretsnivå om ulike tiltak man kan gjøre for å fange opp granulaten. Først og fremst for å forhindre at den kommer ned i kummer og videre ut i naturen.

Gummigranulat utgjør i dag, ifølge analyser, rundt halvparten av all mikroplast i havet.


EKSTERNE LENKER, nrk.no (øverst), og fotball.no, Rogaland og Sogn og fjordane:


Oppsamling av gummigranulat


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland