www.lokalmagasinet.no NYHETER | Enestående møte med entusiast og verneressurs i Son Sø. 27. sep. 2020
Meny

Enestående møte med ENTUSIAST OG VERNERESSURSIvar Gudmundsen i velkjent stil, her som leder i Soon og Omegns Vel, fotografert 31. oktober 2015, da velforeningen hadde sitt store slipp med 2000 eksemplarer av boka "Son på langs og litt på tvers". LM-foto: Svein-H. Strand

Det var flott produsert, det var interessant, viktig og ikke for detaljert. Kort sagt: Et enestående videomøte med Sons bygningsvern-ressurs, igangsetter og kunnskapsperson gjennom et langt liv. På Son kystkultursenter onsdag kveld, i smittevernregi, satt han der selv, smilte og nikket til det seneste "filmintervjuet" signert Vestby Historielags Jørn Svendsen med flere.

Ivar Gudmundsen (75), selvfølgelig!

Og den som trodde at det skulle bli mye om takvinkler og bygningstyper, tok grundig feil. For dette er blitt historien om mannen selv. Alt krydret med smilende kommentarer – ikke minst om et visst lokalt "Riveparti" – til spørsmål som denne gang ikke ble stilt bare av hovedprodusent og fotograf Jørn Svendsen.

SIVILARKITEKT Gudmundsen vokste opp i et lite hus i Son, i en familie med mor og far og åtte barn. Etter utdanningen i Oslo fikk han sin faglige ilddåp i Oslo kommune.

Fra Oslo-tiden fikk vi presentert fakta som som ikke har vært alminnelig kjent. Heller ikke i den store kretsen av samarbeidspersoner gjennom flere tiår som leder i Soon og Omegns Vel og i arbeid knyttet til kystkultursenteret.

Kort, men talende nok, ble store reguleringsoppgaver han fikk kastet til seg i Oslo presentert med kart. Og det fungerte fortreffelig som en start på det som skulle komme, både i tid og i videoen.

Ja, han ble jo etter hvert en reguleringsekspert i Ås kommune, og så bygnings- og reguleringssjef der etter at den som hadde jobben fikk en tilsvarende i Vestby kommune.

I Ås viste han som sjef fort faglige muskler og gjennomføringsevne. Blant store oppgaver var å lede framdriften av stasjonsbyens sentrumsregulering. Han feide unna dårlige protester, blant annet advokatskrevne merknader fra entreprenør-interesser, og fikk til slutt politisk vedtatt en balansert reguleringsplan.

Noe "alle" vet, er at togpendler Gudmundsen ikke før hadde stemplet ut og ved kveldstider benket seg ved skrivebordet hjemme i Son, ja så var han i gang med det som ble et livsverk utenom den faste jobben.

I en videosekvens fikk vi se en lang, lang rad med hus der han har satt sin klare signatur. Som arkitekt eller rådgiver. Eller som snekker! Her er han selvlært, og neppe har en eneste faglært snekker hatt noe å sette fingeren på.

Og enda ble det ikke videotid til å vise alle "husene hans", oppført for å gli sømløst inn i God Byggeskikk i Son. Innenfor eller utenfor områder spesielt regulert til bevaringsformål.

Som han selv lakonisk bemerker i videoen:

– Det er vel ikke flere hus jeg kan gjøre noe med.

EN LOKAL BYGGESKIKKVEILEDER med utgangspunkt i "Akershusisk byggeskikk" (og som fortsatt gjelder) ble lansert av Ivar og hans avdøde kone Kari-Anne Slettjord, og ble kort presentert.,

Arbeidet med å føre i pennen velforeningens mange og tildels betydningsfulle uttalelser til kommunale planer gjennom årene, ble ikke et eget tema.

Men hva gjør vel det når videoen kan toppes med smilende erklæringer om politikeres manglende kunnskaper innenfor hans fagfelt. En kunnskapsmangel som heller ikke administrasjonen alltid kan si seg helt fri for.

Sa han det ikke rett ut, underforstått med tanke på de konkrete slagmarker der han har deltatt?

– Noen ting er det bare jeg som vet.

Jo, det sa han. Og vet dere hva? Dette er noe han har erfart også i såkalt overordnede instanser.

AVSLUTNINGSVIS er det bare å ønske denne videoen et langt og mye sett liv. Den har et interesse-potensial langt utover det lokale. Når den med tiden blir å finne på YouTube, er det noen smarte grep som kan gjøres i så måte.

18 publikumsplasser, som smitteverntiltak, på kystkultursenteret er ikke mye. Repriser må kunne forventes, så det er bare å følge med på kunngjøringer fra venneforeningen. Men Jørn Svendsen ser selvsagt fram til smitteverntider der hans "intervjuvideoer" igjen kan vises på biblioteket.

SVEIN-H. STRAND

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland