www.lokalmagasinet.no NYHETER | ELDRE NYHETSSAKER | Ekskluderende pengemaskin Ti. 26. mai 2020
Meny

Ekskluderende PENGEMASKIN

Publisert 02.04.08. Oppdatert 17:14. (LM Reporter Svein-H. Strand. Foto: Dna.no) Den hundre prosent kommunalt eide bedriften Vestby Næringsselskap AS med tidligere Ap-ordfører Tom Anders Ludvigsen (bildet) som lønnet styreleder blir i omfattende reportasjer i Moss Avis avkledt som et lite nettverk som håver inn millioner uten tilstrekkelig innsyn og kontroll.

Ludvigsen er nå gruppeleder for partiet i kommunestyret. Sammen med daglig leder Jan Oscar Svae har han full kontroll med selskapet, som i det stille har tjent ti millioner kroner på salg av industritomter i løpet av kort tid.

PENGENE TRENGS, MEN ...

En fersk endring i selskapets vedtekter gjør at det kan operere på eiendomsmarkedet på denne måten. Og pengene trengs i en kommune som rykker stadig nærmere en økonomisk kjempesmell. Det vil si når ikke bare renter, men også avdrag på en voldsom gjeldsmengde skal betjenes.

♦ Men dette er altså et helt ut kommunalt eid selskap, og kritikken mot driften går ikke minst ut på at nettopp eieren ikke er inkludert i den løpende rapportering om arbeidet og resultatene. Kritikken går forsåvidt også ut på at et ideelt foretak som en kommune i det hele tatt driver med slikt.

♦ Og ikke minst: At styrelederen med sitt sentrale politiske verv i eierkommunen her sitter i en dobbeltrolle.  

Flere tunge fagkilder står fram og advarer sterkt mot måten selskapet drives på.


♦ Blant disse er advokat og tidligere assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad som ledet fjorårets eksterne korrupsjonsgransking av utbyggingssakene i Son.

♦ Moss Avis siterer også en faglig ressursperson som ønsker å være anonym, noe avisen svært sjelden gjør.

♦ Uvanlig i denne avisen er det også at to reportere er satt på saken, nemlig Mette Eriksen og avisens faste politiske reporter i Vestby, Kjersti Halvorsen.

♦ Undersøkende reportasjer av denne typen er også svært langt fra hverdagskost i Moss Avis. Dette tegner til å bli en kandidat til Østfold Journalistlags årlige gravepris.

♦ Kjersti Halvorsen har tidligere deltatt i konkurransen med sin metoderapport i forbindelse med avsløringene av den såkalte ridehallsaken, der det også var Tom Anders Ludvigsen, pluss hans jerngrep på Vestby Arbeiderparti, som sto i fokus.

Her kan du lese hva Lokalmagasinet.no skrev om Kjersti Halvorsens metoderapport etter avsløringene om Tom Anders Ludvigsens uriktige søknad om spillemidler til ridehall på Son Miljøhestesenter.
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland