www.lokalmagasinet.no NYHETER | Det er A-pressens – nesten alt sammen To. 3. des. 2020
Meny

Det er A-pressens – nesten alt sammen

Publisert 29.06.12 (Reporter Svein-H. Strand) A-pressen er fra i går ny eier av giganten Edda Media AS (tidligere Orkla Media AS) etter at Konkurransetilsynet noe overraskende godkjente avtalen som ble inngått i desember i fjor på få vilkår. Konsernet, startet i 1948 som Norsk Arbeiderpresse, er med dette blitt en megagigant som eier bl.a. nesten alt av titler på begge sider av Oslofjorden og på det lokale nivå i Oslo-gryta. Abonnementsaviser som gratisaviser.

Illustrasjonsfoto: Stock.Exchng

♦ Her i vårt distrikt og litt østover er konkurranse-situasjonen nå paradoksalt nok at at det er A-pressens nesten alt sammen: Østlandets Blad, Ski; Akershus Amtstsidende, Drøbak; Smaalenenes Avis, Askim; ukeavisene Vestby Avis og Ås Avis og sist, men ikke minst: Moss Avis.

Det er en forutsetning for godkjenningen at A-pressen ikke blir monopolist i Fredrikstad og derfor selger Demokraten, nummer to-avisa i byen. Salget var på det nærmeste i boks i forveien.

♦ Kjøpere av den tradisjonsrike og frittalende arbeideravisa i Fredrikstad, tidligere dagsavis men som nå kommer ut bare tre dager i uka, er Agder Media (Agderposten i Arendal) og Tanke Media. De har kjøpt henholdsvis 90 og 10 prosent prosent av aksjene.

A-pressen må snarest mulig også selge avisa Varden i Skien eller Telemarksavisa som følger med på Edda-kjøpet.

♦ I A-pressens kjøp av morselskapet Edda Media AS ligger også denne rekken av datterselskaper, der kjernen av avistitlene som eies er tradisjonelt borgerlige/liberalkonservative:

♦ Edda Vestfold AS, AS Østlandets Blad, A/S Østlendingen, Edda Media Buskerud AS, Mediehuset Østfold AS, Mediehuset Haugesunds Avis AS, AS Varden, Edda Ressurs AS, Lokalavisene Oslo AS, Opoint AS, Speaker.No AS, Tinde.No AS, Edda Distribusjon AS, Netsprint Pl og Hr North Sweden.

♦ Under noen av de regionale avis-datterselskapene ligger et nytt lag med datterselskaper som gir ut aviser på papir og nett. Konsernet A-pressen er bygget opp på samme måte for avisenes vedkommende.

For eksempel er A-pressens tapsprosjekter Vestby Avis AS og Ås Avis AS med sine ukentlige næraviser datterselskaper av Smaalenene Medier AS. Dette selskapet har base og økonomiske muskler i Askim, via solide Smaalenenes Avis, og var også eier av Moss Dagblad da avisa ble nedlagt i 2009.


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland