www.lokalmagasinet.no NYHETER | Derfor blir det nei til IKEA på jordet Fr. 30. okt. 2020
Meny

Derfor blir det nei til IKEA på jordet

Publisert 03.10.13. Om IKEA skal få bygge på Delijordet i Vestby, blir på mange måter en lakmustest for grønn politikk i praksis fra de avgående rødgrønne. Hvis departementet klarer å konkludere før det kommer nytt mannskap som hiver kornet ut og møbler inn. Å flytte matjorda vil være et eksperiment med ukjent utgang forkledd som positiv tettstedsutvikling.

♦ Bioforsk bør ikke stå som faglig garantist for dette eksperimentet. Det er ikke kjent at noe slikt er gjort med positivt resultat for matjord noe sted. Så hvorfor i Vestby?

SV giret før valget opp sin grønne profil, og leder Miljøverndepartementet som formelt har saken i sine hender. Men denne saken blir i praksis en sak for Regjeringen som kollektiv. Jens Stoltenberg kan og vil nok ikke gi Sp og SV en avslutning på åtte års samarbeid med et ja i en såkalt signalsak, som vil huskes i lang tid. IKke når det egentlig er en ganske rød sak også, samme hva partifelle Tom Anders Ludvigsen i Vestby brummer mellom senterbutikker og lagerbygninger. 

Ikke lenge før valget kom det første klare signal på dette, da Regjeringen (og Sp-styrte Landbruksdepartementet) la ut en sylklar uttalelse fra departementets statssekretær på sine nettsider og på Twitter: Delijordet til matproduksjon. Iha!

Et utfall som dette er noe Ap sentralt tåler. I partirekkene er det nok delte meninger om denne saken, faktisk også lokalt. Men det er sikkert bra for lokalpartiet at det ikke er kommunevalg i år.

Og hør, er det slik at Vestby og Høyres velmenende ordfører John Arthur Ødbehr gjorde et historisk feilsteg ved å forlate sin opprinnelige tanke: Oppbygging av erstatningsarealer for matproduksjon andre steder i bygda. Er det?

En drøy dekar ny jord for hver dekar som ble nedbygget. Et tiltak Ødbehr for øvrig introduserte i et sommerintervju med Lokalmagasinet.no.

Mer spennende dét, enn denne uvisse jordflyttingen, spør du meg. Og Arbeiderpartiet kunne pekt på at det begynner å bli lenge siden det ble pløyd særlig mye ny jord i Norge!

Men SV og Sp hadde etter Ødbehr I-modellen blitt påført et nederlag i en grønn prinsippsak så sent som i regjeringens avgangshall.

Så jeg vet ikke, Jens. Det er nok best dere tar nederlaget selv. Størst og sterkest er dere også. Rene tåleriet!

I den grad det er et nederlag da, selvfølgelig. Moss Avis har nå på en storartet måte gjennomført en slags reportasjemessig kuvending og dokumentert at Delijordet produserer korn som bidrar til 3000 liter av den kumelka nordmenn drikker hvert år.

Som bonde Stubberud sier i reportasjen: Delijordet er som en evighetsmaskin!

Var det dette du trengte, Bård Vegar?
   
SVEIN-H. STRAND 

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland