www.lokalmagasinet.no NYHETER | Brannen i Strandgata 5 A Ti. 27. okt. 2020
Meny

Med flaksen på rett side

Krevende slokking av villabrann i Son sentrum

Situasjonen ved 02-tiden, sett fra gjerdet ved Son Kro. LM-foto: Sturla Strand

04.03.12 Utvidet med flere bilder 08.03.12 (Reporter Svein-H. Strand) En stor styrke fra nødetatene var natt til søndag i aksjon i Son sentrum, der en gammel villa like sør for Son Kro og Soon Seilforenings hus brant. Brannmannskapene hadde en svært krevende jobb også med å sikre nærliggende bebyggelse, med Strandgt. 7 som den nærmeste bare noen få meter unna. Villaen på halvannen etasje hadde doble vegger og dobbelt tak, noe som i en kritisk periode i brannforløpet gjorde det ekstra krevende å komme til med slangene. Brannen var slukket først ved 05-tiden. Villaen er totalskadet.

Det så til tider svært dramatisk ut da røykutviklingen var på sitt verste. Bildet er tatt like sør for Strandgata 7, der det går en trapp ned til private brygger og bryggehus. Det vi ser i forgrunnen er et uthus med refleks fra to lamper. LM-foto: Sturla Strand

Mannskaper fra brannvesenet, politiet og ambulansetjenesten var på plass en halv time etter midnatt. Etter en drøy time kom også el-mannskaper for å sikre berørte strømledninger. 

De to beboerne i villaen var ikke hjemme da brannen brøt ut, og det er uklart hva som er brannårsaken. Et femtitalls deltakere på en fest i seilforeningens lokaler ble evakuert.

Hovedoppgaven for brannmannskapene var lenge å hindre full overtenning, noe de gang på gang lyktes med for så å måtte se nye gjennombrudd av flammer på tak og vegger etter hvert som brannen fikk etablert seg i flere rom og på loftet.

Gjennombrudd av ild i sørveggen mot nabovillaen Strandgt. 7, ved 02-tiden, krevde at mer av innsatsen ble rettet mot spredning, og en slangefører ble omplassert til sørsiden av Strandgt. 7, der strålen også ble satt forebyggende på vestveggen.

Ved 02.30-tiden virket det som om full overtenning kunne unngås, men situasjonen var fortsatt labil og krevde hele tiden optimal innsats med slangene.

Tilgangen til vann så ut til å være tilstrekkelig, og bare i Storgata var to tilkoplingspunkter under gateplan i bruk, nede ved Son torg og i krysset med Feierbakken.

Ved 03-tiden var det igjen svært stor røykutvikling, med røyk som drev mot sør. Til alt hell var det svært liten vind.

Ved 05-tiden var brannen nedkjempet, men det var fortsatt en god del røyk fra brannstedet i forbindelse med etterslukking av den totalskadede villaen. Brannmannskapene fra Moss og Son har utført et slukningsarbeid som det står stor respekt av. Det har i perioder vært inntil tre brannmenn med spesialutstyr på villaens skråtak. De arbeidet under betydelig risiko, mens røyk pumpet ut fra det brennende loftet.

Mest utbrent utvendig er korteggen mot nord. Vi ser det opprinnelige reisverket med laftet tømmer. LM-foto: Svein-H. Strand

Et av de eldste Son-hus

Sørgelige greier, konstaterer de to eldre Son-damene som har lagt søndagsturen nedom Strandgata for å se på den den totalskadede villaen. LM-foto: Svein-H. Strand

4.-5.3. Totalskadet er den, men overraskende mye av den tilbaketrukne villaen i Strandgata 5 A står igjen etter brannen natt til søndag. Det sier sitt om brannmannskapenes innsats.

Fasaden med inngangspartiet mot øst. LM-foto: Svein-H. Strand

Dette er et av de aller eldste gjenværende bolighus i Son, og sies å være "minst rundt 200 år gammelt". Den nåværende fasaden er ikke gammel, og på 1970-tallet var den kledt i eternitplater.

Det har vært stort besøk til LM med vår løpende oppdatering av brannreportasjen fram til bortimot kl. 05, og videre fra søndag formiddag.

Det ble temmelig nøyaktig 800 besøk, noe som er ny søndagsrekord for Lokalmagasinet.no.

Overraskende mye står igjen av vestfasaden mot sjøen, her sett fra Strandgata 7 som lå nærmest til for mulig spredning den tildels dramatiske brannatta. Akkurat her sto en slangefører med spredestråle og pøste vann på begge husene. LM-foto: Svein-H. Strand

 


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland