www.lokalmagasinet.no NYHETER | Braksuksess for kystkulturtilbud Sø. 29. nov. 2020
Meny

Braksuksess for kystkulturtilbud

En av de mange som har gledet seg over de varierte tilbudene ved Son Kystkultursenter de siste årene er ordfører John Ødbehr. Her foran fotoutstillingen med bilder fra Sons kystkulturhistorie som han sto for åpningen av i 20011. LM arkivbilder: Svein-H. Strand 

 Sommerprogrammet fra uke til uke

Publisert 20.05.13 (Av Birger Hekkelstrand) I frisk bør går vi mot mot nye opplevelser på Son Kystkultursenter! Fjoråret var første året med fullt aktivitetsprogram: To utstillinger, rundt 70 arrangementer sommeren igjennom og et snaut 20-talls arrangementer i desember. I tillegg seks meget populære Vandreteater-forestillinger.

Leder i Son Kystkultursenters Venner, Birger Hekkelstrand

♦ Til sammen noterte vi rundt 4000 besøk på utstillingene, og tilnærmet like mange som ruslet over museumsbrygga og gjennom anlegget.

Mange stoppet opp for å lytte på en konsert eller se på aktivitetene ute på gårdsplassen. Tilbakemeldingen fra publikum var kjempepositive: Dette var et opplegg som ”kledde” Son!

Oppmuntret av dette, har den nye foreningen Son Kystkultursenters Venner gitt seg i kast med nok et sommerprogram.

Mange aktiviteter er de samme som i fjor, men innimellom finner vi flere nye aktiviteter.

FERIE- OG BADELIV FØR I TIDEN

Labo-utstillingen er i år byttet ut med en sommerutstilling som viser ferie- og badeliv i Son på 30-tallet og til 60-tallet – gjenstander og fotografier.

Mange vil nikke gjenkjennende til badegjestene, og noen vil nok smile til gjensynet med det hvite spissteltet og det noe enkle campingutstyret.

I år som i fjor vil det bli både konserter, spennende møter med smuglere og kunstnere, livet på seilskutetiden og orientering om fredede bygninger i Son. Det vil bli fortellinger fra fjerne land og ramsalt sjø, og det vil bli tradisjonelle aktiviteter i en liten kystby ved fjorden.

En pensjonert fisker vil vise hvordan man lager ruser og bøter garn, og hvordan man lager knuter og stikk. En ”fiskekone” vil tove sjøvotter til førstereisgutten. Treskjærere vil demonstrere treskjærerteknikker. En knivsmed vil vise hvordan man lager knivskjefter og slirer, og en tredreier vil ha salgsutstilling på tunet.

BAKSTEKONENE I JOSTUSHUSET

I Jostushuset vil ”bakstekonene” fyre opp den gamle brødovnen og bake brød – som etterpå serveres med honning og karveost. Men folket ved fjorden var et gudfryktig folk, og derfor vil det også bli friluftsgudstjeneste på brygga. Og som vanlig vil vi markere Olsok, med folkedans og tradisjonsmat – rømmegrøt.

Museumshavna vil etter hvert bli fylt opp av gamle veteranbåter – noen bygd i Son.

Fra fjorårets konsert med Frelsesarmeens Oslo 3. Korps. LM-foto: Svein-H. Strand

Et av Norges mest berømte bilder er Wilhelm Peters bilde ”Stormangrep på en fiskerlandsby” fra 1895 – et frelsesarmékorps på marsj gjennom tranga mellom Spinnerigården og Thornegården, Oslofjorden eldste privateide bygning.

I sommer vil det på nytt lyde glade rytmer fra Oslo 3. Korps!

TABLÅER MED VANDRETEATERET GJENNOM SON

For soninger og sommergjester som ønsker å få et innblikk i Sons historie, anbefaler vi en runde gjennom Son med Vandreteateret. Dette blir en spennende reise på nylagte steingater gjennom Middelalderbyen Son!

Starten er på dampskipsbrygga, og det blir 10-12 stopp underveis hvor profesjonelle skuespillere og amatører vil vise historien i små ”tablåer”.

Utsikt over Nord-Son. I bakgrunnen Kaja Hansens Minde og Mølleråsen. LM-foto: Svein-H. Strand

For dem som vil være med, vil det bli anledning å delta på Soon og Omegns Vels kjente rusleturer gjennom en av Oslofjordens best bevarte ladesteder, og Akershus’ best bevarte Middelalderby!

Fra tirsdag til fredag, og i alle helgene, vil det være omvisning og orientering om utstillingene og aktivitetene. Tider:

Hverdager fra kl. 10 til 15, i helgene fra kl. 12 til 16. Velkommen til Son Kystkultursenter!

Birger Hekkelstrand

Leder Son Kystkultursenters Venner

 Sommerprogrammet fra uke til ukeLokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland