www.lokalmagasinet.no NYHETER | BARE LITT OVER GRENSEN Lø. 31. okt. 2020
Meny

FELLESSIDE FOR TO FOTOREPORTASJER.
Nederst: Grebbestad -– nær kystperle over grensen.

Hällekind Baden – EN IDYLL I STRÖMSTAD!

(31.07.17) En fargeklatt av en gateidyll i østlendingers velbrukte og sommerturistorienterte Strömstad. Men hvor mange kjenner Hällekind Baden, bare 2,5 kilometer fra Strömstad sentrum?

Et flott mål for en dagstur når været er bra! Her kan du se og kjøpe antikt av ymse slag i en gammel låvebygning, spise og drikke på terrassen, eller inne, i en gammel restaurantbygning. Prikken over i-en i alle fall for barnefamilier er en badebukt med sandstrand som avslutter en stor, skrånende gressbakke. 

Tekst og foto, juli 2016 og 2017: Svein-H. Strand


Mange starter her, på Logen´s & Vintage. Ikke bare fordi det er første post etter ankomst på parkeringsplassen. Den kan forresten komme til å bli for liten etter hvert som folk får øynene opp for litt bortgjemte Hällekind Baden, bare en liten svipptur fra Strömstad sentrum.

 

Noen vil si at Hällekind Vertshus har sett sine beste dager med tanke på både ekteriør og interiør. Men så er det et bevaringsverdig minne fra tiden da Hällekind Baden var et populært feriested for svenske jernbanearbeidere. Her i huset holdt også viktige personer i den norske motstandsbevegelsen hus i en periode under 2. verdenskrig. Ansvaret for driften av restauranten har skiftet atskillig de seneste årene.

Men fra mai år overtok to besluttsomme menn i sin beste alder. De sikter mot å tilbakeføre restauranten til sine beste år, med tradisjonsmat fra regionen om enn i mindre format understrekes det i en reportasje i Strömstads Tidning. Skal du bare ha et enkelt mellommåltid før ferden går videre, ja så er det ikke lenge før et realt rekesmørbrød eller husets Mikkes Burger står på bordet. Og det tsjekkiske ølet i bryggeriets glass er godt, godt, godt...


En 50-/60-talls Vespa skuter har parkert for sommeren i barområdet innomhus i restaurantbygningens 1. etasje.


Restauranten har et interiør med 1940-talls møbler. Tomt her i dag, en varm sommerdag da terrassen var stedet!

Gjennom et norsk firma satses det nå stort på ferieleiligheter og helårsdrift for pensjonister og andre interesserte, både på leie- og på eiemarkedet. Siden i fjor sommer er det andre av to byggetrinn oppført. Opp bakken fra idyllen nede ved vannet (neste bilde) kommer en pensjonist med besluttsomme skritt og lunsj i blikket. Restaurantbygningen t.v.

Det er raust med gressmatte nedover mot halvøyas strandidyll ved en av fjordarmene utenfor Strömstad.Fra leilighetene som ble oppført i 1. byggetrinn. Utformet i litt for stor kontrast til de gamle husene på stedet? Kanskje dét? Et gjensyn i 2017 etter at 2. byggetrinn er kommet til, heller mer den veien. Uansett er dette et anlegg det satses stort på.

Nær kystperle over grensen


Litt av både Labobakken og Løkkeveien i Son, ikke sant?

Kort sagt: GREBBESTAD!

Publisert 18.07.12. Endret 01.09.13. Nær nok til ikke å måtte overnatte. Nær nok til å ta en biltur på sommer-sparket. Over riksgrensen, det er så. Likevel ikke mer enn 106 km fra downtown Son. Kort sagt: Vestkystperlen Grebbestad!

Tekst og iPhone-foto: Svein-H. Strand

Smug med åpen port mot strandpromenaden.

Bare ca 1500 innbyggere (femtenhundre); likevel en rimelig komplett liten by i Tanum kommune. Ja, her er både kirke og pol, förståss. Og se nå på bildet under hva de har klart å favne i ett og samme etablissement.

Kreativ Vestkyst-vri a la Grebbestad: Restaurant og kino.

♦ Eller for å si det sånn: Når Strömstad føles litt for sommer-stor etter at du har ristet av deg en times biltur og kollat på nogra butiker – ja, da kjører du bare en halv time videre. Turen går langs en vei der du, ganske tett på, får se noen klynger med relativt skånsomt plasserte el-vindmøller som bonus.

Gangvei med sjarme noen få skritt bak den lange hovedgata.

Unngår du å ta av til innlandstettstedet Tanumshede, kommer du så til det som de fleste førstegangsbesøkende nok vil oppleve som en svært hyggelig overraskelse.

Spisested med en tøtsj av Paris.

Et sted som engang var en del av det norske rike er det jaggu også vi kommer til når jorder og skogkledte knauser for første gang siden Strömstad avløses av det helt havnære landskap. Det norske navnet var forresten Grebystø, etter den nærliggende gården Greby.

Et bilde fra havna med strandpromenaden og svenska flaggan måtte jo bare være med.

♦ Det skal nå alltid være noe nårrskt å sammenlikne med, og helst fra det noenlunde nære, så derfor: Litt Drøbak, dette her. Litt Son. Litt Svelvik. Litt av hvert.

Men ganske sikkert mest: Litt av et stykke jettetrevliga Bohuslänkusten! 

Vestkysthus med en favn vestkystroser foran fasaden. Også et lite steinkast fra hovedgata.

Delicatesso både her og der i Grebbestad. For bare å nevne de fine fargene på hus som nesten alle ser ut til å være nymalte. Duverden; vi aner en systematisk stedsskjøtsel som styres av både hjerte og hode!Så sannelig har de ikke også en skomakergate. Her er da skomakeriet.Og skulle du bli så bergtatt av Grebbestad at du ikke vil hjem på flekken, så kan du sikkert få et "rum mitt i stan!"  Men vi setter oss i Volvo'n och åker hem. Hej då, Grebbesta'n!


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland