www.lokalmagasinet.no NYHETER | Avisdrama ingen forstår Lø. 16. jan. 2021
Meny

Avisdrama ingen forstår

Publisert 08.12.12. Endret 22.01.13 (Reporter Svein-H. Strand) Mens LM beskjedent markerer ti år som uavhengig nettavis på ideell basis: I det stille for lesere og kunder foregår det i Søndre Follo og Indre Østfold et mediedrama ingen egentlig forstår. En rekke aviser er i spill, blant andre bygdas ukentlige næravis Vestby Avis og tvillingen Ås Avis. Begge bra store tapsobjekter i alle år siden starten i 2006. Avviser Medietilsynet klagen fra A-pressen om at de må selges? Hvem vil da kjøpe, og blir de nedlagt hvis ingen vil?

"Regional aviskonge" Jarle Bentzen, Smaalenene Medier AS. Foto: Smaalenes Avis

♦ Vi snakker om siste akt i fusjonen mellom A-pressen og "borgerlige" Edda Media. Det vil si: A-pressens oppkjøp av sistnevnte, inkludert Moss Avis og ØB på Ski. Med Amedia som nytt navn. En gigant med kraft til å legge mediale føringer som merkes helt inn i stua til deg og meg.

Den historiske fusjonen mellom de konkurrerende konsernene A-pressen og Edda Media ble i sommer godkjent av Konkurransetilsynet mot at et par lokalaviser ble solgt (A-pressens Demokraten i Fredrikstad og Edda Medias Varden i Skien).

Her i vår region betød det at nye Amedia eide alt, som LM påpekte. Så hvor var konkurransen?

Men i august kom vårt andre tilsyn på dette området, Medietilsynet, på banen. Eierandelen for Amedia i regionen Østviken ville bli for stor!

A-pressen fikk pålegg om å selge seks aviser før fusjonen kunne godkjennes. Men A-pressen klagde vedtaket inn for Medietilsynets klageorgan.

MØTER SEG SELV I DØRA

Hva eierposisjoner i det moderne Medie-Norge betyr, er dagens regionale drama et skoleeksempel på. Konsernbygget i A-pressen fikk for endel år siden et midtre reisverk med regionale selskaper som igjen eide AS-er for lokale aviser som i Vestby og Ås.

De møter nå seg selv i døra, på sett og vis.

I vår region startet det med at A-pressen kjøpte opp den solide gamle, "borgerlige" avisa Indre Smaalene i Askim.

Utgiverselskapet ble omgjort til Smaalenene Medier AS og ble A-pressens regionale plattform, med både Smaalenes Avis og mirakelet i det nære, Enebakk Avis, i kurven.

I en egen kurv der i Indre Østfold la A-pressen Rakkestad Avis. Med årlige overskudd på rundt millionen i snitt, sto den solid på egne bein.

Fra kurven ble etter hvert én avis kastet ut og lagt ned, nemlig neste hundre år gamle Moss DagbIad som sørget for en viss konkurranse i byen.

Men Smaalenene Medier AS tenkte langt fram. Og på konsernbasis hadde de råd til å gi verden også ukeavisene i Vestby og Ås. Alene overskuddene i Enebakk Avis dekker opp to ganger tapene i Vestby Avis.

– FORELDET TANKEGANG

Regional aviskonge og strategihode oppi dette er Jarle Bentzen, redaktør i moderavisa i Askim og styreleder i alle de heleide lokale AS-ene i Smaalenene Medier AS.

Bentzen "har vanskelig for å se logikken" bak salgskravet, og synes det ser ut til å være "en beslutning preget av foreldet tankegang", som han sier i intervju med NRK.no.

Til Lokalmagasinet.no sier Jarle Bentzen:

– Hvem som kan være aktuelle kjøpere vet vi per dato ikke. Avisene er ennå ikke lagt ut for salg ettersom vi venter på klagenemdas svar, som ventes i månedsskiftet januar/februar. Men vi har allerede fått forespørsler fra interesserte kjøpere, understreker han.

Avisene vil uansett ikke bli solgt én og én, men sammen med flere av de andre som eventuelt må selges. Altså i en pakke, slik Medietilsynet krever, tilføyer Bentzen.

Vi har også spurt Bentzen om situasjonen for Vestby Avis og Ås Avis, og legger ut dette som en egen sak. 

 

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland