www.lokalmagasinet.no NYHETER | Arne Ruste tildelt minnepris Ti. 1. des. 2020
Meny

Arne Ruste tildelt minnepris

Publiser 27.11.14. 20:35 (LM Nyhetsdesk) Arne Ruste, Son, er tildelt Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. Prisen på 100.000 kroner ble overrakt under årsfesten for Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.  

Foto: Tiden Norsk Forlag/Paal Audestad

I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Arne Ruste ble tidlig betegnet som ”tingdikter”... Ruste gjør som den franske dikteren Francis Ponge, han som stilte seg på tingenes side, (le parti pris des choses), i tingenes midte, og han skriver derfra. Han finner frem til tingenes ordlighet ... han får tingene til å fremstå i all sin fylde, tydelige og nysansede, i all sin sammensatthet, ”blussende konkret”, for å bruke hans egne ord."

Pressemeldingen forteller at Arne Ruste er født i 1942 og debuterte i 1973 med diktsamlingen "Askeladd". I 2012 fylte Ruste 70. I den anledning ble det utgitt et bredt utvalg av hans dikt, "Kretsløp".

Foruten ti diktsamlinger, ikke iberegnet "Kretsløp", har Ruste skrevet romanen "Piken i bakspeilet", en essay-samling, og han har gjendiktet blant andre Ted Hughes og David Schiller og en rekke barnedikt av blant andre Roald Dahl.

Hans siste utgivelse er en gjendiktning av Wilfred Owens mest kjente krigsdikt, som for første gang presenteres på norsk.

Nevnes her bør, etter LMs mening, også Rustes andre diktsamling, som kom ut i 1974 da han var lærer på Såner ungdomsskole: "Alene går det ikke stort bedre" og "Midt i verden" (1976).

Om Arne Ruste på no.Wikipedia.
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland