www.lokalmagasinet.no NYHETER | Annethe Østensen med abstrakte malerier Ti. 1. des. 2020
Meny

Annethe Østensen med abstrakte malerier


Publisert 14.08.13 Galleri Soon ønsker denne gang velkommen til utstillingsåpning med abstrakte fargekombinasjoner av av maleren Annethe Østensen (f 1960) lørdag 17. august kl. 13. Tidligere var det kvinneakten som sto i sentrum for Østensens arbeider. Et motiv som er like gammelt som kunsten selv, og som aldri synes å miste sin gyldighet. Bildene dveler ofte mellom maleriet og tegningen, og mellom det abstrakte og det konkrete uttrykket.

Kvinneskikkelsene svever eller hviler nærmest mot abstrakte fargeflater. Palletten består av vakre grånyanser med innslag av klare toner i blått, rødt eller gult. Figurene selv trer fram som croquistegninger i kull. Individuelle trekk får liten oppmerksomhet, fortelles det i pressemeldingen. 

Foto fra Galleri Soon

De siste årene har Østensen (bildet) også begynt å eksperimentere med helt abstrakte fargekomposisjoner i en langt sterkere og mer pastellaktig pallett enn aktmotivene.

Man ser klart videreføringen av den diffuse bakgrunnen som ofte preger hennes aktmalerier, men uten det figurative. Disse kompakte formale maleriene står i kontrast til den mer dempede sarte figurverdenen, både formalt og teknisk.

Der hun tidligere brukte kvinneskikkelsene til å beskrive mye av stemningen i bildet alt fra glede til melankoli legges det i de abstrakte maleriene mer vekt på komposisjon, fargebruk og det visuelle formspråket.

Østensen lar seg inspirere av overflatestrukturer og innhold på byens mange vegger. Alt fra grafitti, tagging, oppslagstavler og plakatvegger til de ulike veggenes egenkarakter gjennom slitasje, forurensing, maling, murpuss, rust og andre elementer.

Der en biolog trekker fram bladverkets iboende skjønnhet, trekker Østensen fram de tilfeldige og fragmenterte sporene av ytre påvirkning. Går man nært på naturens og kulturens vedtatte påstander, vil man alltid oppdage noe nytt, som det heter i pressemeldingen. 

Gjennom maleri og collage på lerret skaper Østensen sine egne vegger. De er fargerike og fulle av detaljer - biter av små historier. Samtidig innehar de store hvite flater, à la japanske mu - "tomme rom" - som åpner for tolkning og gir et harmonisk uttrykk.

Utstillingen i Galleri Soon varer til 1. september.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland