www.lokalmagasinet.no NYHETER | "Andre Vandre" gikk til 6 Ti. 1. des. 2020
Meny

Litt velplassert garnityr er det også tenkt på til Vandreteateret 2013. Som her da en høyst passende veteranbil kom tutende sørøver Storgata før Balstadtranga, til publikums applaus.

"Andre Vandre" gikk til 6

Det hele startet ved Dampskipsbrygga, der Tom Braaen ga en solid og interessant dose med introduksjon om Sons hollendertilknytning og opplegget for de historiske tablåene underveis. Den hollandske innflytelse i den lokale kultur, og langt videre på Østlandet, har trolig vært sterkere enn tidligere antatt, helt opp til rundt forrige århundreskifte. Visste du for eksempel at uttrykket "jeg bryr meg ikke en døyt" er avledet av den hollandske mynten som hadde lavest verdi – en døyt? Nei, det gjorde du nok ikke, du heller...     

Publisert søndag 21.07.13. (Tekst og foto: Svein-H. Strand) Historiens andre Vandreteater i Son gikk i helgen bokstavelig talt til 6 på Lokalmagasinets sommerskala som går til sju (reservert for det rent magiske)!

En unnasluntrer av en kar får seg en skikkelig verbal overhøvling av madammen, for full offentlighet i Spinnerigårdtranga.

♦ Etter lørdagens vellykkede premiére, som samlet noen vandrende tilskuere også fra vår tids pappabåt "Baronen", var det i dag oppfølging med et førtitalls mennesker  i følget.

Sommervarmen var enda et hakk høyere enn lørdag under den to timers lange vandring med dramatiserte historiske tablåer, elegant sammenbundet av en innfødt og svært kunnig vandreleder, Tom Braaen.

Dramatisk var heldigvis ikke et illebefinnende som halvveis på turen rammet en kvinnelig deltaker, trolig utløst av varmen. Hun ble raskt tatt hånd om utenfor Kystkultursenteret. 

Dette er ikke fra et illebefinnende, i alle fall ikke i vår tid. Derimot er det hentet fra vandringens første tablå, omtrent på samme sted der hendelsen fant sted i virkeligheten, ved Dampskipsekspedisjonen.

Mer om dette og andre ting kommer i en mer komplett reportasje fra Vandreteaterets 2013-oppsetning, som gir oss underholdning og kunnskaper om Son-historien i en fint samstemt miks.


Vi avslutter denne søndagsouvertyren med den stundom rabiate Carl Dørnberger i Helge Sveens skikkelse utenfor, ja selvsagt utenfor Dørnbergerhuset i Strandgata. I høyre hånd holder han den ene av sine to pistoler som han nettopp har avfyrt "på tull" mot sin besøkende kunstnervenn Herman Wildenvey. Var det pistolen Kitty, eller var det Kittys Broder som han kalte den andre? Og foran ham, ja foran står kanonene som de gjorde på kunstmalerens tid. Hvorvidt Dørnberger noen gang skjøt med dem, sier historien ingen ting om. Men kanskje som velkomstsalutt når kunstnervenner kom til sommertreff med båt fra hovedstaden.   
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland