www.lokalmagasinet.no NYHETER | Alf Knudsen – tidsvitne – 90 år Ti. 1. des. 2020
Meny

Alf Knudsen – tidsvitne – 90 år


Alf Knudsen med Sooningprisen som han fikk i 2003. LM arkivfoto 2010: Edmund Schilvold

Publisert 13.07.13. En av Sons mest kjente, respekterte og viktige personer i vår tid, tidsvitnet Alf Knudsen, fyller 90 år i morgen 14. juli. Denne statusen har Knudsen, med sine tre år i Hitlers dødsleire som bakgrunn, fått etter at han siden 1995 har vært forbundet med Stiftelsen Hvite busser og Aktive Fredsreisers årlige turer nedover til Kontinentet med skoleelever og andre. Mennesker som har villet lytte til overlevende og med sine egne øyne se noen av de bevarte åsteder for den nazistiske galskap. En galskap som fortsatt er vanskelig å fatte. Og som det ikke minst for de nye generasjoner er viktig å få dokumentert og bevitnet.

For Alf startet det i september 1942, da han som 19-åring ble arrestert på Halden-toget. Han var på vei til Sverige for å slutte seg til den norske handelsfåten i Storbritannia. I stedet havnet han i noen av de verste dødsleirene, Auschwitz, Sachsenhausen og Majdanek.

23. mai 1945 steg han av toget på Sonsveien stasjon der hans livs utrolige og dramatiske reise startet. Som det står i Øystein Franck-Nielsens bok "Fanget" (Gyldendal, 2010):

"Han gikk de to-tre kilometerne hjem til Labobakken. Mor og søsknene hjemme visste at han var i Sverige, og at han snart kom hjem, men ikke når. Alf banket ikke på, han lukket bare opp kjøkkendøra hjemme, og der sto moren. – Her har du meg hjemme igjen, mor, sa Alf. Moren bare nikket på hodet med tårer i øynene."

Det er nok mange med meg som kjenner Alf og det han har opplevet, og står for, som får tårer i øynene bare av å lese dette. Men tårer som måtte renne i kveld, i jubileumsmarkeringen på Son Kro, vil nok være gledestårer. For å runde de 90 år er en stor og glad begivenhet – ikke bare for et tidsvitne, også for en hel, stor Sons-familie som har vært så heldige å ha et menneske med slike opplevelser bak seg vitalt til stede i sin midte i hverdag som i fest.

Vi andre får nøye oss med gode tanker og la klemmene sitte løst når han påtreffes smilende i gata, kanskje på vei til det ukentlige vennemøte på kroa. Gratulerer, vårt flotte tidsvitne!

Svein-H. Strand
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland