www.lokalmagasinet.no NYHETER | – Vi har jobbet for dårlig med å sikre nettsiden Ma. 30. nov. 2020
Meny

– Vi har jobbet for dårlig med å sikre nettsiden

Publisert 10.12.16 (Reporter Svein-H. Strand) – Vi har gjort en for dårlig jobb med å sikre nettsiden vår for brukerne. Det medgir rådmann Sjur Authen på henvendelse fra LM. Kommunen har en hjemmeside der 19 sporingsprogrammer er i sving med å registrere surfevaner hos dem som besøker siden. Men ifølge Authen kan kommunen ikke lastes for at denne er verstingen av de mange kommunale hjemmesider Dagsrevyen har undersøkt.

FOTO av Sjur Authen: Vestby kommune

► – Som det framgår av bl.a. Datatilsynets omtale, så foregår det ingen aktive handlinger fra Vestby kommune når det gjelder slik programvare, understreker rådmannen.

Kommunens utfordring, mener Authen, er å jobbe preventivt mot en oppfinnsom reklamebransje. Der jobbes det nemlig aktivt, og med uautoriserte metoder, for å hente ut informasjon fra blant andre Vestby kommunes hjemmeside.

– Det ligger altså ingen økonomisk gevinst for kommunen i dette?


– Nei, kommunen verken installerer slik programvare eller selger dataene som kan hentes ut av dem. Unntaket er Google Analytics. Dette programmet benytter vi til å hente inn besøkstall og drive trafikkmålinger, i likhet med mange andre brukere. Og for ordens skyld: Vi selger heller ikke dataene som samles inn av Google Analytics.

– Hva er det egentlig som skjer når sporingstjenestene tapper opplysninger om oss?

– For at tjenesten skal vite hvem du er og hva du gjør, trenger den at du aktivt logger deg på og at du er pålogget med f.eks. en Facebook-, Microsoft- eller Google-konto mens du bruker hjemmesiden. Dette er selvfølgelig uheldig, og vi har gjort en for dårlig jobb med å sikre våre nettsider for brukerne.

Til mange overraskelse har kommunens ledelse ikke vært klar over de 18 sporingsprogrammene som har tatt seg til rette og som nå er "midlertidig" slått av.

Men hva med IKT-avdelingen, som i organisasjonslinjen ligger i rådmannens stab? LM spurte i en e-post også om dette. Rådmannen svarer slik: 

– Når det gjelder hvem i kommunen som visste hva, og når, så er det slik at administrasjonen fikk en henvendelse fra NRK og håndterte denne. Før denne henvendelsen var vi ikke klar over problemstillingen.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland