www.lokalmagasinet.no NYHETER | – Større by må bli Vestby Ti. 20. okt. 2020
Meny

– Større by må bli Vestby

Kommunens rådhus, eller Herredshuset som man sa fram til 1980-tallet eller så, det er i Vestby. Stasjonsbyen, som man også sa før. Før kommunen ble skikkelig stor.

Publisert 26.09.12 (Reporter Svein-H. Strand, tekst og foto) – Nei, vi kan ikke ha to steder med bystatus i denne kommunen, og skal vi ha en større by enn gamle Son, så må det bli Vestby! Det understreker ordfører John A. Ødbehr (H) til Lokalmagasinet.no med bestemt røst. Like bestemt er han på at Son eventuelt skal være landets minste by.

BILDET: stor som gamle Son, ikke større, er byen Ødbehr ønsker seg. LM-arkivfoto

Å være minst er så å si en føring – for ikke å si hele poenget – i Ødbehrs innspill som har skapt mange reaksjoner og endel forundring.

Det viser seg når vi etter flere dagers forsøk får ham i tale. 

– Det er dette som skal framheves, sammen med det faktum at kjernen i Son har en lang maritim- og ladestedshistorie. Den gamle kommunegrensen faller også på det nærmeste sammen med området som er regulert til bevaring. Så dette synes jeg er naturlig.

– Men er det slike grep som ligger bak den nye bystatusordningen; skal den ikke også speile sånn omtrent hvor mange som bor på der? 

BILDET: Vestby sentrum har polutsalg. Vil bystatus gjøre det lettere for Son å få Vinmonopolet på glid, ja gjøre dem blid?

– Det får du spørre de ansvarlige om, men slik er i alle fall tanken bak mitt innspill. Det skal være en ekstra drivkraft for maritime og kulturelle aktiviteter.

En merkevarebygging for å lokke flere sommerbesøkende krever en fast ramme, som en bystatus etter min mening vil være.

– Mange aktiviteter og tilbud har vi allerede i dag, og vil ikke en opptrapping av sommerarrangementer kreve blant annet mye samordning og et helårs sekretariat eller likende?

– Slike ting kan jeg tenke meg å få drøftet i en konferanse med alle maritime og kulturelle krefter en gang til våren, sier Ødbehr, som også ønsker å stenge gjennomgangstrafikken i Son sentrum fire aktivitetshelger allerede til sommeren.

Son har blokk, Vestby har mølle. Her fotografert i høstprofil underveis tilbake til Son. 
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland