www.lokalmagasinet.no NYHETER | – Et levende kystkultursenter! Ti. 1. des. 2020
Meny

– Et LEVENDE kystkultursenter!

Publisert 10.03.15 (Av Birger Hekkelstrand) Vi satte ny rekord – nærmere 10 000 besøkende fant veien til Son Kystkultursenter i fjor! Dette gjør Son Kystkultursenter til en av kommunens best besøkte attraksjoner! Bak suksessen står en lang rekke engasjerte ressurspersoner – bakstekoner, brukskunstnere, husflidsdamer, trearbeidere, knivsmeder, rømmegrøtkokker, fortellere, garnbøtere, hummerteinebindere, honningprodusenter, visesangere og lokalhistorikere.

Sommerutstillingen, "Jac M Iversen – Mannen og båtene", vakte stor interesse hos båtentusiaster fjorden rundt. Og Vandreteateret ble nok en gang en stor suksess. Seks ganger fulgte mellom 60 og 120 tilhørere fortelleren Tommy Braaen gjennom Son. I følget var det mange soninger som humret gjenkjennende til scenene etter hvert som de dukket opp. Tilbakemeldingen fra publikum var kjempepositiv!

Vandreteateret var et opplegg som "kledde" Son, men dessverre ikke vår "lommebok". Vi tar derfor en pause, men håper å kunne komme tilbake med nye historiske vandinger et annet år.

Likevel tar vi sjansen på å si at sommerens program blir kjempespennende! Det vil bli riv og røre i vår lille by her ute ved fjorden. Det hele åpner lørdag 9. mai med flaggheising og trommevirvler fra Hvitsten Trommekorps.

I år setter vi fokus på seilskutebyen Son – på skutene og livet på og rundt de mange skipsverftene som driftige redere anla i Son. Med en stor utstilling av bilder og modeller vil vi på ny møte de gamle flotte skutene, mannskapene og skipsarbeiderne, og i Smia planlegger vi en utstilling av gjenstander og husgeråd sjøfolkene hadde med seg hjem etter tokt nedover i Europa.

BÅTTURER: Vi vil invitere til båtturer til Kølabua og Gælja, med omvisning og øyenvitneskildringer, til rotur opp til Sånas nedre katarakter oppe ved Hølen, og til seilturer med skarpseileren "Octava".

HÅNDVERKERMØTER: I år som i fjor vil det bli møte med birøkteren, snekkeren, knivmakeren, smeden og den gamle matrosen som binder knuter og spleiser tau, og viser hvordan man skal fortøye en båt – og ikke minst skipperen som tok solhøyder og fant veien over havet, til England, Island, Grønland og Amerika.

HUSFLID OG MAT: Det vil bli husflidsmessse, brødbaking i den gamle bakerovnen, røking av makrell, og servering både av rabarbrasuppe, fiskeburgere, kaffe og ferske vafler. Søndag 21. juli inviterer vi små og store til å iføre seg klesdrakten fra siste halvdel av 1800-tallet, og bli med på en "moteoppvisning" på catwaken på brygga.

RUSLETURER: For sommergjester og fastboende som ønsker å gjøre seg kjent i vår lille by, inviterer vi til rusleturer med kart og reisebeskrivelser i hånden. Start på dampskipsbrygga, og en runde rundt i byen bare for å sniffe inn atmosfæren i Akershus’ eldste kystby, ta en øl eller et glass vin på en av våre hyggelige uterestauranter, høre på jazz – eller gjøre et besøk i de mange spennende forretningene og galleriene langs ruta.

OMVISNING OG ORIENTERING: Fra tirsdag til fredag, og i alle helgene, vil det være omvisning og orientering om utstillingene og sommerens aktiviteter. Her er det noe for enhver, også for barn. Og får du lyst til bare å ”nyte stemningen” og se på de gamle båtene som ligger i museumshavna, så gjør det. Det vil bli servert kaffe, grillpølser, fiskeburgere, og ”snorkelsuppe”.

Kystkultursenteret vil være åpent hver dag unntatt mandag – fra kl. 12.00 til 16.00, i helgene fra 12.00 til 16.00.

For informasjon om arrangementer og aktiviteter, se kulturkalenderne i lokalavisene, eller slå på tråden til museumsvert Alex, tlf. 45205618, eller Son Kystkultursenter, tlf. 40618128.

Velkommen til Son Kystkultursenter – midt i Son!

Birger Hekkelstrand
Leder, Kystkultursenterets venner

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland