www.lokalmagasinet.no NYHETER | – Dynamisk samspill med materialet den sentrale verdi i keramikkfaget Fr. 30. okt. 2020
Meny

– Dynamisk samspill med materialet er det sentrale Keramiker Laila Baadstø fotografert under en prøveoppstilling av store og små arbeider foran utstillingen som åpner i Galleri Soon lørdag 26. mai.

(24.05.18) (Tekst og foto: Svein-H. Strand) Å arbeide som keramiker er hardt fysisk arbeid som krever formsans, presisjon, disiplin og tålmodighet. For flere tusen år siden brant kineserne gjenstander som de hadde formet av leire. En keramiker i dag arbeider i prinsippet på samme måte. Noen med kunst, andre lager bruksgjenstander. Det er ikke selvsagt å starte presentasjonen av en kunstkeramiker på denne måte. Men denne keramkeren var en sentral aktør under Kunstneraksjonen i 1974.

Aksjonen førte til løsrivelsen fra foreningen Norske Brukskunstnere og dannelsen av Norske Kunsthåndverkere året etter. I dag er hun
en av landets fremste etter snart 50 år i faget.

Det var heller ikke selvsagt at hun skulle bli keramiker, Laila Baadstø (79), som i tre uker fra 26. mai stiller ut arbeider i Galleri Soon. Hun var godt inne i et psykologistudium i Bergen da hun hoppet av for å ofre seg fullt ut til kunsthåndverksfag som hun studerte parallelt.

For sikkerhets skyld, som hun sier. Inntrykk under studiepraksis ved en institusjon avgjorde spørsmålet om psykologi.

Laila møtte tidlig utøvere som ga henne en varig inspirasjon, først under et opphold i London etter artium. Der arbeidet hun i et år som au-pair. Et norsk kunstnerpar ble hennes andre hjem  London.

I flere år før hun fikk anledning til å arbeide som keramiker på heltid, virket hun selv som inspirator ved å holde kurs og foredrag om keramikk.

Laila Baadstø er oppvokst i Sjøgata i Mosjøen, ved og med fjærestein og leire. Tidlige sanselige opplevelser som det ikke er urimelig å tro ligger under mye av det hun tenker og gjør med keramikken sin.

Hun opplever at det er arbeidsprosessen og det hun kaller dialogen
et dynamisk samspill med materialet som er den sentrale verdi i faget. Helt fra starten av har hun arbeidet med former, farger og dekor som er inspirert av natur.

De ulike typer leire byr på muligheter som Laila opplever som grenseløse for en keramiker som leter etter sitt eget uttrykk. Selv risser hun ofte dekoren inn som "samtaler med formen".

"Utenpå formen" ligger glasuren. Laila prøver alltid ut nye kombinasjoner av farge og glasur.

Form og glasur må være i harmoni, understreker hun.Utstillingen i glasshuset vil by på både store og små arbeider signert Laila Baadstø.

LM følger opp denne presentasjonen med en artikkel i Herison.no som er lokalt vinklet. Keramikeren har nemlig en sterk tilknytning til Son gjennom sitt ekteskap med Terje Norstedt.

Han trådte sine sommerlige barnesko i Son, og er nå den lykkelige eier av familiens hytte som ble oppført i 1952. En lykke som også har tatt bolig i Laila, på linje med de årlige opphold i hjembyen Mosjøen med avstikkere til Helgelandskysten om det høver seg sånn.

LES OGSÅ LM-reportasjen fra et besøk i Baadstøs
atelier i Oslo i 2008:   Keramikk, selvfølgelig!

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland