www.lokalmagasinet.no NYHETER | – Det måtte bli i sentrum Fr. 4. des. 2020
Meny

– Det måtte bli i sentrum

Publisert 24.06.15. Oppdatert 13:50 (Reporter Svein-H. Strand) – Delijordet i Vestby sentrum, i en av landets mest veldrevne kommuner, er den perfekte IKEA-plassering! Det sier ordfører John A. Ødbehr (H) til LM, overlykkelig etter mandagens reguleringsvedtak i kommunestyret. Et vedtak han, etter å ha frontet saken i fire år, ubeskjedent nok gir seg selv mye av æren for. – Det med plasseringen har med kundetilførselen å gjøre. Men også om vi ser på nyttespredningen til det øvrige næringsliv, tilføyer han.

BILDET: Ordføreren "i en av landets mest veldrevne kommuner" og "med de fem flotte tettstedene", som han påpasselig tilføyer. Her fotografert i fagre Son lørdag. Med ordførerkjede i anledning Oslo-båtens første sommeranløp med latinamerikanske gjester ombord.

Knapt et menneske har vært imot å få et IKEA-utsalg i Vestby. Men ikke så rent få sliter fortsatt med å forstå hvorfor det absolutt må bygges i Vestby sentrum, noen steinkast fra rådhuset. Og på et jorde som ikke bare har prima dyrkingsjord, men som inngår i en perlerad av et kulturlandskap.

– Bauhaus – og Norwegian Outlet, en hel liten handleby i Vestby Nord – viser ikke disse etableringene at det motsatte også kan gå bra?

– Dette er typer foretak som ikke kan sammenliknes med et møbelvarehus som IKEA. Og til Vestby Nord kommer kundene i stor grad med bil, noe det er tilrettelagt for. IKEA-etableringen er planlagt og regulert rundt at kundetilstrømmingen primært skal komme fra kollektive transportmidler.

– Når det gjelder spredningseffekt, er det da sånn at kunder hos de store på Vestby Nord ikke legger igjen mye penger andre steder i Vestby?

– Ja, dette er blant de tingene som er undersøkt og beskrevet i de mange rapportene som er utgitt i anledning IKEA-reguleringen.

– Om alt dette slår til i praksis, er det en historisk forandring av stasjonsbyen Vestby vi vil se?

– Mye var på gang i sentrumsreguleringen som allerede var på tegnebrettet da IKEA-saken banket på. Men det er klart at alle nå regner med en formidabel IKEA-effekt for sentrumsutviklingen, for både eksisterende og nye foretak.

– Jordflyttingen fra Delijordet til Kjenn bekymrer deg ikke?

Alt av det tekniske rundt dette skulle nå være avklart i rapporter, også for det som gjelder transport.

Ordførerens syn på den sterkt truede fuglearten Vipe, observert på Delijordet, kommer LM tilbake til.

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland