www.lokalmagasinet.no NYHETER | 1. MAI 2016 Sø. 27. sep. 2020
Meny

Klar tale på banneret med dagens siste parole, her sør i Storgata. Men "Arbeid for alle" var dagens hovedparole.

God 1. mai-oppslutning – frisk tale av SU-lederen

Publisert 01.05.16. Denne innledningen og noen av bildeteksene er oppdatert senest 02.05. kl. 17:59 Arrangører da årets lokale markering av arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag ble markert i Son, var som i fjor Vestby Arbeiderparti, Vestby SV og Fellesforbundet, Vestby. Oppslutningen om demonstrasjonstoget og samlingen i Glenneparken var større enn i fjor.

Etter en appell av Ronny Kjønsø, SVs gruppeleder i kommunestyret, var det taler av lederen i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, og ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap).

Uten manus og en stund uten lyd i høyttalerne holdt SU-lederen trolig den friskeste 1. mai-talen i Son i manns minne, og høstet flere ganger spontan applaus i Glenneparken.

Såner Skolekorps og Vestby Skolemusikkorps sørget for godt musikalsk krydder til demonstrasjonstoget og åpningen av samlingen i parken. Der var det også musikkinnslag av en vokalgruppe fra Follo folkehøgskole i Vestby, akkompagnert av elpiano.

LM-reportasje: Svein-H. Strand

Godt frammøte i Glenneparken. Redaksjonen ble dessverre rammet av tekniske problemer, denne gang på fotosiden i forbindelse med overføring av bilder fra kamera til PC. Det ble dermed et mål å få lagt ut et mindre antall bilder i første omgang, om enn ikke alle opptakene som var prioritert. Se ellers melding på LM-fronten i dag om det som viste seg å være et regulært utstyrshavari. Bilder fra "gjenvunne" opptak kan ende som serie i Herison.no.

– Vi kan bli først og best!

Publisert 01.05.16. Oppdatert senest 02.05 kl. 22:53. I et lite fyrverkeri av en tale favnet SU-leder Nicholas Wilkinson høyaktuelle temaer og saker over et bredt spekter. Fra flyktningesituasjonen og skattegjemsel i små postbokser ute i verden via rekordhøy arbeidsledighet, lønnsforandlinger og streik. Og den røde var grønn så det holder.

SU-leder Nicholas Wilkinson (i midten) smilte hele veien til Glenneparken, der han ikke smilte mindre. Han holdt der den kanskje friskeste 1. mai-tale i manns minne i Son. Her, nedover Fjellstadbakken etter starten fra Son eldresenter på Stenløkka, er lederen av SVs ungdomsparti flankert av partifellen Ronny Kjønsø, gruppeleder i Vestby kommunestyre, og den lokale Ap-lederen, Siri Hov Eggen.

Klimakravet med minus 90 prosent utslippskutt så han som "en fantastisk mulighet" for videre framvekst og større bruk av ny, grønn teknologi i ulike deler av det norske samfunn.

Kystfiskeriet vårt kan bli først i verden med å ha en eldrevet sjark-flåte. At vi kan få verdens første offshore vindkraftverk, og å gjøre gruveindustrien grønn, var også blant de mange mulighetene han så for å gjøre Norge til "det grønneste land i verden".

Wilkinsons grunnleggende poeng var at vi langtfra starter på null. Her nevnte han bl.a. "verdens beste aluminiumverk" med sin langtkomne nye teknologi for både produksjon og rensing av utslipp.

For å realisere alt dette må vi, framholdt han, "gjenreise det statlige næringsliv".

SU-lederen var også sterkt innom regjeringens skattekutt "for de rikeste", og spurte hvor det blir av "solidariteten i det Norge vi er så glade i".

Milliarder forsvinner fra felleskassa, og halvparten av dette går til våre fem prosent rikeste. Det er heller ikke alle som betaler skatt av sin spesielle rikdom, påpekte Wilkinson.

Bor de i Oslo? Nei, de bor alle i en bitte liten postkasse på øya Guernsey.

Og en finte til høyresidens retorikk rundt arbeid:

– Det har blitt en løgn i Norge at det som lønner seg er å arbeide hardt. Det som lønner seg er å arve hardt, som han sa.

Regjeringen ved noen av dens medlemmer fikk det glatte lag, med bl.a. "en kommunalminister som er imot kommunene" og "en flyktningeminister som er imot flyktninger".
 
Nicholas Wilkinson avsluttet med at 1. mai-feiringen med sitt gjennomgående budskap om solidaritet må videreføres som "en kampdag for å skape et nytt og bedre Norge".

Det gleder jeg meg til, sammen med dere, sa han til ny spontan applaus.

– 1. mai ikke gammeldags!

Publisert 02.05.16. Oppdatert senest 22:42 Vestbys nye ordfører Tom A. Ludvigsen var noe overraskende satt opp som andre hovedtaler for dagen, og han åpnet utenom sitt lange manuskript: – Sjelden har jeg følt at det er relativt unødvendig å komme til talerstolen og si noe etter å ha hørt ungdommen tale.

Fronten av ettermiddagens relativt lange demonstrasjonstog svinger inn til Glenneparken etter den vanlige ruta gjennom gatene og til Son nord. Ordfører Tom Anders Ludvigsen sentral i fronten, naturlig nok, og han er flankert av SVs gruppeleder i Vestby kommunetyre, Ronny Kjønsø, og leder i Vestby Arbeiderparti, Siri Hov Eggen.

Ordførerens tale ble i stor grad holdt i en tradisjonell 1. mai-retorikk, og lokale forhold ble ikke berørt før mot slutten. Men han understreket sterkt at denne kampdagen "ikke er gammeldags".

Det handler faktisk om kjernen i vårt demokrati, om en grunnleggende tro på at det vi gjør er rett, og at vi når lengst ved å stå sammen. Sammen om et fellesskap som gir den enkelte muligheten til å leve det livet en selv ønsker, understreket han.

– Så nei, 1. mai-feiringen er faktisk ikke gått ut på dato, den er simpelthen moderne, sa han under henvisning dagens hovedparole "Arbeid for alle" og de stigende ledighetstall.

Også Ludvigsen tok for seg "høl i skattesystemet" som gjør at noen kan "stikke unna" store midler.

– De sørger slik for å betale lite eller ikke noe i skatt. Men vi må få tak i de pengene. Alle skal bidra til fellesskapet!

Avslutningen på ordførerens tale, med lokale forhold som tema, vil bli referert som egen sak på en ordinær nyhetsside.


Småbarnsfamilier med barnevogn med mer trakk naturlig nok til de bakre rekker. Foran i halvsirkel høres det på dagens talere. "Speakers corner" er nå flyttet fra gjestebrygga til i søndre del av parken.


Demonstrasjonstoget med dagens paroler passerer torget. Flyktningeparolen ble solid fulgt opp fra talerstolen.


 

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland