www.lokalmagasinet.no INNENFOR BYPORTEN | BUTIKKER OG SERVICE | 30 krimskramsår med Inger Brich Ti. 26. mai 2020
Meny

30 krimskramsår med Inger Brich!

Jubilant Inger Brich ønsker velkommen til sin Krims & Krams-butikk i Storgata en søyle i den lllle, men viktige lokale handelsstand gjennom 30 år. 

LM-foto: Svein-H. Strand


Publisert 13.10.07, endret 11.05.17
(LM Reporter Svein-H. Strand) 15. september hadde Inger Brich holdt det gående i 30 år med sin Krims & Krams-butikk i Son. Først i dag ble dagen markert, med flagg og ballonger og 30 prosent rabatt på alt som var. Inger ventet, for hun ville ha med seg nabo Son Blomster rett over gata som i høst også har holdt stand i 30 år innenfor byporten, om enn ikke med samme innehaver.

Der over gata har butikken gått fra mor til datter, og det er jo ikke dårlig bare dét. Men nok om det her; blomster´n tar vi for oss en annen gang. Her skal det handle om hele Sons Inger B, og faktisk litt om hennes forgjenger i lokalene.

Jubilanten forteller til Lokalmagasinet.no at da det hele startet i 1977, så var det på hjørnet av Huitfeldtgården, sammen med Sidsel Frostad, ekte sonsjente, i motsetning til Inger som er av Peterson-slekt i Hølen. 

Etter fem år skilte vi lag, og jeg startet så opp i Storgtata 18, tilføyer Inger jubilant og poserer lydig i døråpningen.

TOK OVER ETTER "BLOMSTER-MARIE"

Vi som alt da elsket småskala Kardemomme-Son, ja
ikke minst på grunn av de små butikkene i de små husene, framfor den bondske stasjonsbyen på prærien i Vestby, vårt såkalte kommunesentrum med sitt evindelige traurige rådhus, sin kornmølle og sin nødvendighetsstasjon ja vi husker også at det var lokalene etter "Blomster-Maria" Inger tok over den gang!

"Blomster-Marja",
som det lød på sonsdialekten, var ei dame med briller og grått hår og hva-kan-jeg-by-på-i-dag-da-mine da hun la opp i rimelig høy alder og det ikke lenger var mulig å trede inn til en slags orgastisk vellukt av tredisk og kamfer og roser og velge blant et sortiment som spente fra
ja selvfølgelig blomster, til smågodt i løsvekt og gudveit hva Marie kunne by på fra mandag til lørdag.

Hele dette crossoversortimentet godt til stede i alle krinkler og kroker som du jo må utnytte nesten til det infernalske i et sonsk lite butikklokale.

Ned på jorden igjen, så hadde den nok sine andre sider også, butikken til "Blomster-Maria", det er så. Men det var i sannhet en kul butikk, dere! Med smågodt som Marie raust helte ned i vanlig hvit eller grå kremmerhuspapirpose fra den klassiske, buede godteøsa som vel stadig er oppe og går for nye storøyde smågodtgenerasjoner både her og der.

HAR HOLDT PÅ LENGST


Men i dag er det altså den på alle måter flotte arvtaker Inger Brich og hennes Krims & Krams som gjelder.

Jeg er vel den i nyere tid som har holdt på lengst i Son, memorerer hun nøktern, mens vi ikke tør stille spørsmålet om hva som kan og vil skjer når hun ikke lenger vil eller kan.

Det er knapt noe å bli ordentlig kjøpmannsfet av, det hun og hennes eneste fast ansatte Vivian Ødegård driver med til vår jevne og usigelige gave-vellyst, vet vi.

BARE TRIVELIGE KUNDER  

Men, som jubilanten sier selv:

Jeg trives veldig godt med å drive min lille geskjeft, og har bare trivelig kunder, altså!

Hørt på maken! Og om reporteren skal ha en replikk selv, uten å bli beskyldt for småskalasvermeri og det som verre er, takk, så blir det:

– Er det egentlig mer å strebe etter, noen ganger? I Storgata 18 i lille Son? Snart skal jeg vandre og nødvendighetshandle i den store handelsmann Stordalens Sjøsiden senter i Mosjøen. Dagligvare og klær opp og klær i mente er vel og bra, i full fart og sånn.

Krims & Krams som eksportvare? Ja, duverden som det hadde gjort seg med et ingersk konsept som en gledeskontrast, både der i Mosjøen og på Mosseporten senter og andre steder!

Gratulerer, Inger – og takk for de ørten gangene du har reddet nesten hver og en av soningane når vi var i skikkelig gavenød!

Gjennom 30 år, tenk dét!

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland