www.lokalmagasinet.no FORBRUKERMAGASINET | Tøffinger klapper sammen Sø. 5. juli 2020
Meny

Tøffinger klapper sammen

ILLUSTRASJONSFOTO: stock.exchng
og Newswire (nederst)

Publisert 04.07.07
SON/OSLO (LM Nyhetsdesk/Newswire - Reporter Dag Øyvind Olsen) Tøffe og selvsikre norske ungdommer klapper ofte sammen på sin første utenlandsferie, ifølge Europeiske Reiseforsikring.

– Det skal ikke mye til for at ungdom blir satt ut av spill i utlandet. Mange takler ikke problemene knyttet til det å bli syk, utsatt for tyverier eller andre skader.

Det sier assistansekonsulent Laila Heggeli i Europeiske Reiseforsikring.

De nærmeste ukene er høysesong for denne typen problemer, når norske jenter og gutter reiser alene på ferie i utlandet.

MÅ RÅDE OG TRØSTE
– Ikke alle er vant med eller i stand til å ordne opp i problemene selv. Vi må som regel bruke mer tid på å gi råd og trøst til ungdommene, i tillegg til å ordne opp i selve saken, sier Heggeli.

Ungdommene ringer ikke sjelden hjem til foreldrene for assistanse når de møter problemer i utlandet. Vi får ofte telefoner fra fortvilte foreldre som lurer på hva som skjer, sier Heggeli.

– Jeg har sett flere friske og oppegående ungdommer som har fått seg en alvorlig psykisk knekk på reise, sier psykiater Schack Lystrup. Han som er engasjert av Europeiske for å hjelpe nordmenn som får psykiske problemer i utlandet.


IKKE FORBEREDT
– Unge mennesker reiser mye og langt, men de tenker ikke alltid på at noe ubehagelig kan skje underveis. De lever til daglig i en forestilling om at det eksisterer få problemer og at alt går bra. Det er nok derfor de blir satt kraftig ut av spill når problemer først inntreffer, sier Lystrup.

Ifølge Lystrup kan uvant kultur, språkproblemer og intens varme medvirke til psykiske problemer. Også dårlig ernæring og primitive boforhold kan føre til mage- og søvnproblemer, som igjen kan utløse psykiske reaksjoner.


– Hvis pass og lommebok blir borte, blir man naturlig nok fortvilet, og noen får sterke psykiske reaksjoner. Enda verre er det om man blir utsatt for vold, noe som også dessverre forekommer. Noen kommer også opp i vansker på grunn av rusproblemer, sier Lystrup.

DETTE KAN DU GJØRE

Europeiske Reiseforsikring råder ungdommer til å tenke grundig gjennom hva slags ferie man skal på, og hva som kan skje på en slik tur.

– Hvis man blir syk eller utsatt for tyveri, er det viktig å beholde roen og tenke gjennom hvordan man ville handlet om dette hadde skjedd hjemme i Norge, sier sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.

– Oppsøk lege og følge legens råd ved sykdom, og kontakt det lokale politiet og anmeld forholdet om du blir utsatt for tyveri.

TO ULIKE BETALINGSKORT

Hun råder ungdommer til å ha med seg to ulike betalingskort på reise, og å holde kortene atskilt.

– På den måten blir man ikke satt helt ut av spill dersom det ene kortet skulle bli borte.

Holmslien ber også om at ungdom som skal på utenlandsferie setter seg inn i forholdene der man kommer, og å være forsiktig.

– Hold deg til opplyste og befolkede steder om natten, og vær forsiktig med rusmidler, er hennes råd.

– Det er dessuten viktig å lese om landet eller regionen man skal reise til, før man reiser dit. Foruten å få et innblikk i historien og kulturen, blir man klar over landets skikker. Det er viktig å ta hensyn til disse skikkene, for eksempel kleskoder, sier sykepleier Mari Holmslien.


Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland