www.lokalmagasinet.no FORBRUKERMAGASINET | Slik fjernes de effektivt Sø. 5. juli 2020
Meny

Slik fjernes de effektivt!

ILLUSTRASJONSFOTO: stock.exchng/ablestock.com

Publisert 24.04.07
Oslo (LM/NW – Reporter Elin Bjørnson):
Hver eneste dag kjører om lag 15 000 norske bilførere med alkohol i kroppen. – Bare alkolås kan stanse fyllekjøringen. Derfor må alkolås monteres i alle norske biler, mener Motorførernes Avholdsforbund.

I fjor ble nær 6400 bilførere her i landet tatt for promillekjøring, viser ferske tall fra Politidirektoratet. Mange ble tatt for andre eller tredje gang.

– Alkolås er det eneste som effektivt kan fjerne fyllekjørere fra veiene, sier prosjektleder Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund, MA, til Newswire.

MA krever nå at det innføres alkolås i samtlige norske biler, både i privatbiler, busser og yrkesbiler.

På et møte i Stortinget tirsdag vil MA utfordre politikere til å følge etter Sverige. Svenskene har innført krav om alkolås i alle nye biler innen 2012.

Også i EU arbeides det med tekniske krav til alkolås som standardutstyr i privatbiler og yrkesbiler.

– Vi trenger frihet fra å møte fyllekjørere på veien. Alkolås er den beste måten å sikre dette på, sier Eikefjord.

Alkohol er den største enkeltårsaken til dødsulykker i trafikken. Rundt 80 mennesker dør hvert år på norske veier i ulykker der alkohol er involvert.

VIL STARTE FRA NYTTÅR
Samferdselsdepartementet skal nå vurdere bruk av alkolås i bilene til promilledømte, som et alternativ til inndraging av førerkortet. Vegdirektoratet har også foreslått at det blir lovpålagt med alkolås i alle rutebusser og turistbusser.

– Det er klokt å starte med yrkestrafikken, men det er ikke nok til å stanse alle dem som kjører med promille i blodet. Innen 2012 bør vi ha vedtak om alkolås i alle nye norske biler, sier Eikefjord.

MA mener at forslaget om å la promilledømte få valget mellom å miste førerkortet eller montere alkolås, kan innføres allerede ved årsskiftet.

SIKRERE OG BILLIGERE

Det pågår mye forsknings- og utviklingsarbeid for å forbedre alkolåsene. Det finnes allerede elektroniske bilnøkler utstyrt med blåserør som avslører om sjåføren har drukket. Snart kommer også alkolåser som registrerer alkoholinnholdet i kroppen ved hjelp av et fingertrykk.

– De nye modellene som kommer uansett til å bli enklere, sikrere og billigere enn dem vi har i dag, fastslår Bjarne Eikefjord.
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland