www.lokalmagasinet.no FORBRUKERMAGASINET | Medvind for brukte bÃ¥ter Sø. 5. juli 2020
Meny

Medvind for brukte båter

Etter et visst verdifall det første året, kan prisen for en båt stå stille i mer enn ti år.

ILLUSTRASJONSFOTO, øverst: Jeanneau
Nederst, fra gjestehavna i Son:
 LM Fototjenester

SON/OSLO (LM/NW
Reporter Ulf-Arvid Mejlænder): Det kan lønne seg å være båteier. Verdifallet de senere årene har vært minimalt. Mange båter selges videre til høyere pris enn de ble kjøpt for.

– Vi ser ofte at prisen har økt når båten omsettes i bruktmarkedet. Det sier direktør Helge Holth i Elcon/Santander Consumer Bank.

Tendensen er tydeligst for dyrere båter av kjente og populære merker. Etter 20 år kan en velholdt yacht i mange tilfeller selges til en langt høyere sum enn prisen som ny.

DOBLING

– I 1987 måtte du betale 830 000 kroner for en Princess 35. I dag kunne du solgt den samme båten videre for over 1,3 millioner, sier Eva Narverud, avdelingsleder for Oslo i Norsk Båtsenter AS.

I Norge selges det mellom 35 og 40 nye Princess-båter årlig. Den minste er på 42 fot, den største på 82,5 fot. Prisen starter på drøyt tre millioner kroner.

Folk som ikke har båt fra før er ikke klar over den positive verdiutviklingen, mener forhandlerne.


– Mange tror at båten synker raskt i verdi, på samme måte som biler, sier Peter Heitmann, som driver Heitmann Marin AS i Drøbak. Firmaet selger nye og brukte seilbåter i alle prisklasser, men hovedtyngden ligger på kostbare modeller med prislapp mellom 1 og 3,5 millioner kroner.

PRISFALL DET FØRSTE ÅRET

Det første året etter at båten er ny kan det være et visst prisfall, ifølge Heitmann. Deretter flater det ut.

– Verdifallet kan være fra fem til ti prosent det første året, men så stanser det ofte. De ti neste årene kan prisen stå stille, sier Peter Heitmann.

Folk som kjøper kostbare modeller har valgt båt som livsstil, og velger gjerne dette framfor hytte, mener Heitmann, som anslår veksten i dette markedet til mellom 500 og 700 båter i året.

VERDIER FOR 50-60 MILLIARDER

Antall fritidsbåter i Norge nærmer seg
300 000. Den samlede verdien er mellom 50 og 60 milliarder kroner, ifølge forsikringsbransjen.

Forsikringsverdien har økt med godt over 50 prosent de siste fem årene. Antall millionbåter er firedoblet i samme periode. Gjennomsnittsbåten er forsikret for i underkant av 180 000 kroner.
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland