www.lokalmagasinet.no FORBRUKERMAGASINET Sø. 17. jan. 2021
Meny

Digital-tv kommer som et skudd!

Slik ser en tv-revolusjon ut. Michael Møller, formann i Maridalen Borettslag i Oslo, viser fram PVR-opptakeren. Boksen har allerede endret tv-vanene mine, sier han.
REPORTASJEFOTO:
LW/Marianne Otterdahl-Jensen
ILLUSTRASJONSFOTO nedenfor: stock.exchng

SON/OSLO (LM
Nyhetsdesk Helg/NW – Reporter Kjell M. Kaasa): En ganske overraskende oppsummering viser at nesten halvparten av landets befolkning kan nå  se digital-tv. Allerede før det digitale bakkenettet er åpnet, kan to millioner nordmenn se digital-tv. Rundt 700 000 husstander mottar digitale tv-signaler via satellitt, ifølge beregninger fra Norsk Telecom AS. I tillegg får over 40 000 digital-tv via bredbånd. Samtidig blir stadig flere kabel-tv-kunder digitale. Son Antennelag AL er nå blant operatørene som tilbyr sine abonnenter digitalformatet.

Digital-tv er tv-bilder som sendes som data. Det betyr at du trenger en dekoder for at tv-en skal kunne forstå signalene.

Get er størst av kabel-tv-operatørene og har tredoblet antall digitalkunder det siste halvåret. Get leverer nå digital-tv til over 100 000 husstander.

Konkurrenten Canal Digital har doblet antallet digital-tv-kunder til 80 000 siden starten av fjoråret, skriver Teleavisen.

Det betyr at over 920 000 husstander, eller mer enn to millioner nordmenn, kan se digital-tv.

– Interessen for digital-tv har økt kraftig på kort tid. Og for mange er tilgangen nærmere enn de kanskje er klar over. For eksempel kan alle våre 370 000 hustander få digital-tv dersom de skaffer seg en dekoder, sier administrerende direktør Gunnar Evensen i Get.

SKARPERE BILDER, BEDRE LYD
Bildene er skarpere og lyden bedre enn ved analoge signaler. De digitale tv-signalene tar mye mindre plass enn de analoge, slik at du får tilgang til mange flere tv-kanaler.

–’’Snø’’ på skjermen er også en saga blott med digital-tv. Enten har du et perfekt bilde, eller ikke bilde i det hele tatt, sier Evensen.

– De som har skaffet seg flatskjerm vil merke en forbedring av bilde og lyd når de går over til digital-tv. Det er først da du får full effekt av flatskjerm-tv, sier han.

Og flatskjerm-tv skaffer nordmenn seg i hopetall for tiden. Åtte av ti nykjøpte fjernsynsapparater i 2006 var flate. Til neste år vil andelen ha økt til 98,5 prosent, ifølge prognoser fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.

SE NÅR DET PASSER DEG
Operatørene i digital-tv-markedet krydrer tilbudene sine med diverse ekstraeffekter. Det viktigste av dem er boksen som kalles PVR, Personal Video Recorder. Harddiskopptakeren gir deg muligheten til å se programmene når du selv vil.

– Jeg bruker den mest til å ta opp filmer jeg ønsker å se. Det er bare å bla gjennom den digitale programguiden på tv-skjermen og huke dem av for opptak med fjernkontrollen, sier Michael Møller, formann i Maridalen Borettslag i Oslo.

Borettslaget med 357 leiligheter var først ute med å få PVR-opptaker fra Get rett før jul. Opptakeren gjør at du kan forhåndsbestemme hvilke programmer du vil se senere enn sendetidspunktet. Du kan også pause et ’’live’’ program og se resten senere. Et automatisk minne på halvannen time gjør også at du kan spole tilbake til starten på programmet hvis du kom for sent.

– Fordelen er at du enkelt kan se programmene når du selv ønsker det. Mine tv-vaner har klart endret seg allerede. Men de store endringene vil nok skje over tid. Når du har sett Dagsrevyen på et fast klokkeslett i alle år, går det en stund før du skjønner at du ikke behøver å forholde deg til NRKs sendeplan, sier Møller.

Get har hatt stor pågang fra borettslag etter at harddiskopptakeren deres nylig vant PVR-testen til ’’TV2 hjelper deg’’.

FORSKJELLIG KAPASITET
Fra januar neste år slås de analoge tv-signalene i bakkenettet av. Da må alle som har vanlig tv-antenne skaffe seg en digital dekoder for hvert tv-apparat for å unngå svarte skjermer.

De som er tilkoblet et kabel-tv-anlegg vil imidlertid fremdeles ha valgfriheten til å se enten digitalt eller analogt tv. Mange vil derfor trolig velge å ha en digital dekoder på husets hoved-tv, mens de ser på analog-tv på soverommet eller på kjøkkenet uten dekoder.

I framtiden er det kun hos kabel-tv-selskapene at man vil ha denne valgfriheten.

– Det vil også være store forskjeller på tilbudene til digital-tv-distributørene. For eksempel vil Gets kunder kunne bestille filmer med fjernkontrollen, og få et langt større tilbud av kanaler enn kunder i bakkenettet, sier Gunnar Evensen i Get.
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland