www.lokalmagasinet.no En våkenatt for Jón Lø. 18. nov. 2017
Meny

Sankthansbål og heks.

Foto fra den svenske utgaven av Wikipedia, publisert av brukeren EPO som eget arbeid lisensiert for fri bruk.

En våkenatt for Jón

Publisert 23.06.15 (Opprinnelig publisert i LM 23.06.09 med unntak av det øverste bildet.)
Snur sola i natt, i morgen
– eller har den allerede snudd? Og hva er egentlig Sankthans? Ja, mange er usikre på dette. Her er en faktapakke du kan leve lenge på, ikke minst i sosialt samvær.


Illustrasjonsfoto: Stock.exchng

For å ta det med sola først: Sommersolverv var det faktisk allerede søndag 21. juni kl. 05:45 (kl. 16:38 i år, red. anm.). Da sto sola på det høyeste i sin bane på den nordlige halvkule.

Det nøyaktige tidspunktet for sommersolverv varierer fra år til år. Noen år er det allerede 20. juni, rundt kl. 23. Neste år er det kl. 11:28 den 21. juni.

KIRKELIG HØYTID

Så var det tradisjonene. Sankthans, Sankt Hans eller Jonsok er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn, St. Hans.

I Norge kan dagen også kalles jónsvaka, som er norrønt og betyr "våkenatt for Jón".


SANKT HANS ER I MORGEN ...

Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen, på samme måte som for eksempel jul-, påske- og pinseaften.

Sankthans-feiringen er knyttet til gamle, førkristne midtsommertradisjoner som er blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig fest enn en kristen høytid.

"SPILL, DANS OG DRUKKENSKAP"

Den folkelige midtsommerfeiringen er eldre enn den kirkelige høytiden. Feiringen tilbake i tid har tradisjonelt inneholdt mye av "spill, dans og drukkenskap". Dette var noe myndighetene iherdig motarbeidet på 1500-tallet.

Den ikke-kristne tradisjonen med å feire sommersolverv er særlig utbredt og sterk i Sverige, Finland, Estland og Latvia, men liknende tradisjoner finnes over hele Nord-Europa, i Storbritannia og Irland. I Norge særlig langs kysten, med bålbrenning.

LA OSS HUSKE DET MESTE

Ble dette komplisert? La oss huske det meste og slå opp i kildemateriale når vi bør friske opp resten. Slik vi måtte gjøre da vi skulle lage denne artikkelen og publisere den
for å ta en tidlig kveld, for en gangs skyld.

Ha det kjempehyggelig i det fine været alle som kan, og send en god tanke til alle som ikke kan. Vær forsiktig med åpen ild, også ved vannet. Vindkast kan sende gnister langt avgårde, og det er temmelig tørt i naturen nå!

SKAL VI GJØRE SOM SVENSKENE?

Og husk at det er hverdag i morgen. Selv i Vestfold har mange bedrifter lagt til side den gamle tradisjonen med å ta fri dagen derpå – altså på selve Sankthansdagen. Den moderne tid med sine krav til inntjening og verdiskaping har nådd også den konservative folden over fjorden.

A propos dét: Svenskene er smarte. De har forlengst lagt feiringen til nærmeste lørdag. Er det noe å tenke på også for oss nordbaggar, eller er det ikke? Lokalmagasinet.no hører gjerne fra dere om den saken. 

Faktakilde: no.Wikipedia
Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland