www.lokalmagasinet.no En aktivists bekjennelse 2 Sø. 17. jan. 2021
Meny

En aktivists bekjennelse, del 2

Publisert 12.09.13. Leserbrev. Som aktivist kan jeg være mer uformell enn vellet, selv om vi jobber for de samme sakene. Tydelig viste det seg i Solhøy-saken. Det gamle Solhøy skole-bygget har vært planlagt revet flere ganger av kommunen, både før og etter nye Son skole ble bygget. Denne skulle opprinnelig bygges på tomten til Solhøy skole.


LM arkivfoto: Edmund Schilvold

♦ Planleggingen var ferdig med komplette tegninger og godkjenninger og saken skulle behandles (les: godkjennes) i kommunestyre en mandag. Jeg avtalte befaring med daværende kommunestyrerepresentant John Ødbehr (H) torsdagen før, og presenterte forslaget om å legge skolen på jordet over veien, det vil si der skolen i dag ligger.

♦  Ødbehr syntes det var en særs god idé, og dro til kommunehuset for å presentere forslaget for daværende ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap).

På telefon den fredagen fredag meddelte en noe slukøret Ødbehr at ordføreren nærmest hadde karakterisert forslaget som urealistisk, kostbart og i strid med vern av dyrket mark.

Forbauselsen var derfor mildt sagt stor da ordføreren i kommunestyret mandag åpnet med å foreslå å bevare Solhøy skole-bygningen og legge ny-skolen på andre siden av veien!

Ved å latterliggjøre forslaget overfor Ødbehr, sørget ordføreren for at han og Ap (og ikke Høyre) ble tilskrevet farskapet for den opplagte løsningen.

Ikke alle mine saker finner sine løsninger. Her kommer to av dem:

DEN FØRSTE gjelder sykkelvei på det nedlagte jernbanesporet mellom Sonsveien og Vestby, over Hølenbrua. En skikkelig gjenganger og lansert med jevne mellomrom. Jernbanetraseen ligger der, brua står der og det skal lite til for å lage en flott bilfri sykkelvei. Diskusjonen har gått på ansvaret for vedlikeholdet av brua. Hvis kommunen bruker den til sykkelvei, må kommunen også ta vedlikeholdet, noe kommunen ikke vil.

I kortform er dette en skandale for Høyre, som ikke bare har – og har hatt i åtte år - ordføreren i både kommune og fylkeskommunen, med begge fra Vestby! Nå er Nils Åge Jegstad tillike valgt inn på Stortinget fra Høyre og kjenner saken godt.

Så Ødbehr. Med gangveien mellom torget og Glenneparken på plass vil sykkelveien mellom Son og Vestby bare være en naturlig fortsettelse, og en ny politisk stjerne for deg og partiet. Den ligger overmoden til plukking.

DEN ANDRE gjelder Siren Sundby som ble OL-mester i seiling, en helt fantastisk prestasjon som nok ikke blir slått av noen fra Son igjen – i overskuelig tid.

Symbolkraften i OL-medaljen er betydelig og kan leses som at alt er mulig for den som vil, til og med fra et bitte lite sted som Son. Som eksempel til etterfølgelse og inspirasjon er prestasjonen unik.

Flere ganger har jeg foreslått å gjøre stas på OL-vinneren med utstilling av seilbåten, kanskje medalje/pokal og bilde og video-kavalkade.

Nå har Ødbehr lovet å gripe inn i den betente striden hvor havnesjefen/kommunen prøver å fravriste seilforeningen eiendomsretten til strandlinjen på sin egen eiendom. Ordføreren bør deretter sørge for at seilforeningen, sammen med kommunen, etablerer et sted som synliggjør for kommende generasjoner hele Sons OL medalje (som hun selv uttrykte seg i takketalen til seilforeningen og samfunnet ved hjemkomsten).

Tenk så heldig du er, ordfører Ødbehr, som senere kan gå der med barnebarn og si at du sørget for verdig markering av Sons første – og sannsynligvis siste – OL gullmedalje.

Mellom oss sagt, sto kanskje broren til Siren for en enda større prestasjon i det samme OL, med en bronsemedalje i en gren hvor konkurransen var en god del hvassere. Alle må med. Men gull er nå helt - gull!

HANS CHR. AAKRE

Lokalmagasinet.no (LM) er et uavhengig allment nettmagasin
Ansvarlig redaktør og utgiver: Svein-Harald Strand
Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf 64 95 73 48
post@lokalmagasinet.no | www.lokalmagasinet.no
web: info helgeland